Force India temidden van overnamegeruchten: Ocon mag weg

Het in zwaar weer verkerende Force India heeft laten weten een eventuele overstap van zijn rijder Esteban Ocon naar Renault niet in de weg te staan. De uitspraken komen op een moment waarop het gerucht rondgaat dat pa Stroll het team koopt.

Met Force India gaat het momenteel niet geweldig, maar hoe precair de financiële positie precies is, weet niemand. Feit is dat er afgelopen winter weinig is ontwikkeld, en de renstal zijn positie van 'best of the rest' is kwijgeraakt aan Renault en Haas. In de wandelgangen doet het gerucht de ronde dat Lawrence Stroll de stal gaat overnemen, aangezien je aan een dood WIlliams-paard beter niet kunt gaan trekken. Hierover is nog niets officieel bekend, maar aangenomen wordt dat - als het waar is - de partijen de boel eerst laten klappen, waarna de failliete boedel overgedragen wordt. 

Force India, het oude Spyker/Midland, heeft drie eigenaren: Vijay Mallya, Sahara en Michiel Mol. Laatstgenoemde heeft 15 procent van de aandelen in handen, van eerstgenoemde vernemen we niet meer zo veel, afgezien van wat probleempjes met de (Britse) wet. Mocht de boel instorten, dan hoeft er in ieder geval geen nieuwe naam meer te worden gevonden.

Een overstap van Ocon naar Renault zou op wens van Mercedes geschieden. De Duitsers hebben Ocon onder contract, en zien graag dat hij verder rijpt alvorens ze hem eventueel in 2020 als opvolger van Bottas onder contract zetten. Mocht de 21-jarige Fransman inderdaad doorschuiven, dan is het een mogelijkheid dat Sainz (nu nog onder contract bij Red Bull) vertrekt, bijvoorbeeld naar McLaren. Als hij daar zin in heeft tenminste, want bij McLaren is het zachtgezegd ook een puinhoop van catastrofale proporties. In dat opzicht zou een stoeltje bij Haas aantrekkelijker zijn.

Het een en ander hangt op het waarheidsgehalte van Strolls overname. Mocht het waar zijn, dan zou de ervaren Perez mooi voor een force fors salaris de leermeester van Lance Stroll kunnen spelen, en Ocon de door Mercedes gewenste doorschuiver maken. Ook al is het naar een concurrerend team, in plaats van een klantenteam. Maar qua klantenteams is er verder geen keuze, tenzij het Franse talent naar Williams zou gaan, maar dat kan je 'm ook niet aandoen.