Europese autobouwers belazeren ook onder WLTP-norm

Uit een gelekte brief aan de EU-voorzitter Oostenrijk lijkt het alsof de Europese autofabrikanten niks geleerd hebben van het hele dieselgate-sjoemelverhaal. Alleen doen ze alsof ze meer CO2 de lucht in pompen, in plaats van minder.

De NRC heeft een gelekte brief aan EU-voorzitter Oostenrijk onder ogen gekregen. Hierin waarschuwen twee EU-commissarissen voor een truc waarmee Europese autofabrikanten opnieuw de boel proberen te belazeren. Met het oog op de toekomst proberen ze voornamelijk de uitstoot zo hoog mogelijk te doen voorkomen, zodat ze later de strengere emissieregels kunnen halen. Welke merken zich hieraan schuldig maken, staat niet in de brief.

Het idee van de belazering is als volgt: in 2021 wordt er van de autofabrikanten verwacht dat ze een nulmeting hebben gedaan. Ze moeten dan de cijfers van de gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer inleveren. Vervolgens mogen nieuwe auto's in 2025 15% minder uitstoten dan de nulmeting aangaf. Het sjoemelen hierin is dat de fabrikanten nu bezig zijn om de nulmeting kunstmatig op te krikken.

Om deze praktijken sjoemelen te noemen gaat wat ver. De EU legt, om onverklaarbare redenen, de macht bij de fabrikanten omdat deze zelf met de nulmeting mogen komen. Dan is het natuurlijk logisch dat Volkswagen een autobouwer, die zoveel mogelijk auto's wil verkopen tegen zo klein mogelijke investering, op zoek gaat naar de grenzen en hiermee dus de uitstoot wat rijker neerzet dan dat hij wellicht in de realiteit is. Noem het een veiligheidsmarge.

De verhoogde uitstoot wordt volgens de gelekte brief en wat gedane onderzoeken behaald door meerdere factoren. Zo wordt het start-stopsysteem simpelweg niet ingeschakeld, of gaat men rijden met een lege accu. Het voordeel dat de Duitsers fabrikanten eruit halen is aanzienlijk aangezien ze in de vier jaar tussen de nulmeting en de 15% vermindering veel minder hoeven te doen om het target te halen. Volgens de brief geven sommige autobouwers nu al cijfers door die 13% hoger liggen dan dat er normaliter uit de test zou komen. Tel daarbij op dat het niet halen van het target miljarden aan boetes oplevert, en het is helemaal logisch dat de fabrikanten dit soort schimmige praktijken ondernemen.

Natuurlijk is het niet netjes van de Europese autobouwers dat ze weer aan het 'sjoemelen' zijn geslagen, maar om te zeggen dat het onverwacht komt... Nee, dit keer heeft ook de Europese Commissie een gigantische steek laten vallen. Ze weten dat Mercedes autofabrikanten graag de grenzen van wat wel en niet mag opzoeken, maar geven ze hier nu ook overduidelijk de kans voor door henzelf de nulmeting te laten aanleveren. Dit had de EU zelf moeten oppikken door de tests eigenhandig uit te voeren. Kunnen ze ook nog een keertje rijden in een M5 of een AMG GT, is leuk voor de afwisseling.