Dit is de Europese Mercedes A-Klasse sedan

Wilt u graag een Mercedes-Benz C-Klasse, maar is dit te hoog gegrepen? Dan biedt Benz u nu een opstapje naar de gedroomde achterwielaandrijver, in de vorm van de A-Klasse sedan. In deze vorm komt hij naar Europa.

Mercedes deed de afgelopen jaren prima zaken met de A-Klasse, en wil het succes aan de onderkant van zijn aanbood graag uitbreiden. In februari toonde het een geheel nieuwe, grotere A-Klasse hatchback, nu komt hier een sedanversie bij. Mercedes noemt hem overigens 'Limousine', net zoals Audi dat met de A3 Sedan doet.

Aan voorbereiding op dit model ontbrak het zeker niet. Eerst toonde Mercedes de Concept A Sedan, hierna volgde het opgerekte productiemodel voor China. Inmiddels is de tijd rijp voor de versie met een normale wielbasis, zoals de rest van de wereld hem krijgt. Mercedes heeft twee fabrieken aangewezen als productieoord: het Duitse Rastatt voor de Europese modellen, het westelijk halfrond krijgt zijn A'tjes uit Mexico. We horen een Amerikaanse zakenman ergens 'sad' mompelen.

In eerste instantie komt de A-Klasse sedan er als 163 pk sterke A200 en als A180d (116 pk). Beide versies hebben een met Renault ontwikkelde kleine viercilinder onder de kap, en zijn gekoppeld aan een 7-traps dubbelkluts-versnellingsbak. Wie graag negen verzetten wil (en Mercedes' fameuze achterwielaandrijving) moet even doorsparen voor een C-Klasse.

Prijzen worden op een later tijdstip bekendgemaakt, maar gezien de flinke vanafprijzen van de hatchback en de vele, vele mogelijkheden om de auto zeer premium aan te kleden (twee 10,25 inch schermen, Multibeam LED-lampen, kan je het behoorlijk bont maken. Mits het budget het toelaat. De Mexicaanse productie start nog dit jaar, Rastatt volgt in 2019. De volumes aldaar zullen niet heel groot zijn, Europese klanten gaan voornamelijk voor de vijfdeurs.

Tot slot een vraag aan de lezer: wat vindt u van chromen nep-uitlaatsierstukken in de bumper, terwijl de werkelijke uitlaat eronder zit? Bijna elke automaker lijkt het te doen, dus dan moét de klant het wel mooi vinden, nietwaar?