Zwitserse rechter schopt buitenlandse wegmisbruiker land uit

Fopstraffen voor ernstige verkeerszondaars, die kennen ze in Zwitserland niet. Ga je daar zwaar over de schreef, dan is de rechter genadeloos. Zoals bij een coked up Italiaan die door vier kantons spookreed, gelukkig zonder brokken.

De Italiaan, een werkloze schilder die in het kanton Zürich woont, bracht in april onder invloed van cocaïne een bezoek aan zijn broer in het nabijgelegen vorstendom Liechtenstein. Zonder geldig rijbewijs, want dit was hem afgenomen wegens te hard rijden. Naast de nasale versnaperingen werd er bij zijn broer ook nog wat drank soldaat gemaakt, en om 2 uur 's nachts aanvaardde de man de terugreis.

Door zijn benevelde toestand - naderhand werd 1,5 promille gemeten - had hij niet door dat hij een afrit in plaats van een oprit nam. Integendeel: hij was ervan overtuigd dat de dertig auto's die hij passeerde allemaal aan de verkeerde kant van de weg reden. Tijdens zijn spookrit, die hem door vier kantons en over bijna 100 kilometer door Zwitserland voerde, haalde hij in zijn Audi A4 een gemiddelde snelheid van 142 km/u. Dit ondanks tunnels, wegwerkzaamheden en een bochtige weg. Als door een wonder legde hij de weg af zonder te botsen, waar we toch een beetje bewondering voor op moeten brengen. 

Helaas voor de Italiaan ontbrak elke vorm van bewondering bij de rechter, zo schrijft de Tagesanzeiger. Hij veroordeelde de man - met inachtname van de antecedenten en wellicht het lulkoekverhaal dat hij alleen twee bier en twee grappa had gedronken - tot drie jaar celstraf, waarvan en deel voorwaardelijk. Daarnaast wordt de Italiaan voor een periode van tien jaar de toegang tot Zwitserland ontzegd. Onduidelijk is of hij hiervoor eerst de drie jaar celstraf 'uitgezeten' moet hebben, maar dit lijkt wel logisch.

Hem resteert dus weinig anders dan bij zijn broer in Liechtenstein in te trekken, of terug te keren naar bella Italia, waar zijn vrouw en dochters nog wonen. Kijken we even mee, Nederlandse rechters?