Tesla levert recordaantal Model 3's, verhoogt wachttijden

Tesla is lekker bezig. Tenminste, volgens een analist dan. Deze geeft aan dat de autobouwer dit kwartaal een recordaantal Model 3's gaat afleveren. Tesla zelf meldt dat de wachtlijst voor dezelfde auto geschrapt is, maar verhoogde de wachttijd.

Het lijkt erop dat dit kwartaal het kwartaal van Tesla gaat worden. In het specifiek het kwartaal dat er een gigantisch aantal Model 3's bij langwachtende eigenaars wordt afgeleverd. Nu weten we alleen niet hoe serieus we dit moeten nemen aangezien dit verhaal afkomstig is van maar één enkele beursanalist: Romit Shah van Nomura Instinet. Hij is een van de beste in zijn business en notoir Tesla-liefhebber, maar gaat tegen alle andere voorspellingen in. 

Daarbij lijkt het erop dat hij niet blindelings Musk op zijn woord gelooft. Hij gelooft namelijk niet dat er 7.000 Model 3's per week van de band komen rollen, maar gokt op 6.000 gebaseerd op zijn eigen informatie. Hierdoor denkt hij dat het risico op faillissement van Tesla binnenkort compleet verdwijnt. Logisch gevolg is volgens hem dan dat de aandelenkoers (met 50%) door het dak gaat. 

Er valt natuurlijk wat te zeggen voor Romit's voorspelling, want als er een ding zeker is, dan is dat wel dat er bij Tesla meer Model 3's per week van de band rollen dan ooit tevoren. Dat resulteert automatisch in een toename in afleveringen, maar het gevolg dat de aandelenprijs gaat stijgen is wellicht wat ver. Zeker gezien Tesla zelf het blijkbaar anders ziet.

Het bedrijf van Elon Musk mag dan recordaantallen Model 3's produceren, het heeft onlangs wel heel sneaky de levertijden van de auto's met ongeveer een maand verlengd. Vreemd, want bij een toenemende productie zou je verwachten dat de levertijd omlaag zou gaan. Tel daarbij op dat het aantal annuleringen van het basismodel nog nooit zo hoog was en de vertraging is helemaal onverklaarbaar.

Aan de andere kant laat het bedrijf weten dat de wachtlijst voor bestellingen geschrapt is. Dat betekent dat u nu direct uw bestelling voor een nieuwe Model 3 kunt plaatsen. Deze wordt sowieso pas in 2019 geleverd.

We kunnen dan ook alleen maar speculeren over wat er gaande is. Het meest logische is dat de voorspelling van Romit en de vertraging van Tesla te verklaren zijn door een gigantisch toegenomen aantal orders. Dat is immers iets dat meneer Musk zelf al voorspelde. Hij dacht dat ze op korte termijn meer orders per week binnenslepen dan er in een week geproduceerd kan worden.

Aan de andere kant kunnen er weer problemen met de productie zijn. Dat onze analist hier niets van weet is niet gek, maar het verklaart de vertraging in leveringen van nieuwe bestellingen wel. Het jammere is dan dat Shah al zijn klanten verkeerd heeft voorgelicht en hij weer een beetje zakt in de ranking van beste Wallstreet-analisten.