Marchionne was al een jaar onder behandeling, Fiat wist van niets

Een dag na de tragische dood van Sergio Marchionne heeft het Zwitserse ziekenhuis dat hem opereerde gereageerd op de situatie. Naar nu blijkt was Marchionne al meer dan een jaar onder behandeling, maar verzweeg dit bij Fiat-Chrysler.

Marchionne's ziekte en het overlijden na diens operatie schokte de autowereld, want voor ons kwam het geheel onverwacht. De Fiat-baas zelf was echter al geruime tijd op de hoogte dat er zich een sarcoom in zijn rechterschouder bevond, zo blijkt uit uitspraken van het academische ziekenhuis in Zürich, dat donderdagmiddag met een verklaring kwam, 'om verdere speculatie te voorkomen'.

"Herr Sergio Marchionne war Patient am  USZ. Aufgrund einer schweren Erkrankung kam er seit mehr als einem Jahr immer wieder zur Behandlung. Obwohl sämtliche Möglichkeiten der Spitzenmedizin ausgeschöpft wurden, ist Herr Marchionne leider verstorben. Wir bedauern seinen Tod ausserordentlich und drücken der Familie unser tiefstes Beileid aus."

Kort samengevat: Marchionne stond meer dan een jaar onder behandeling voor een serieuze aandoening, we hebben qua behandeling alles geprobeerd, maar helaas is hij overleden.

Marchionne stierf afgelopen woensdag, 25 juli 2018, als gevolg van een beroerte die hij tijdens zijn operatie kreeg. Een embolie knelde de zuurstoftoevoer naar zijn hersenen af. Hij lag toen al geruime tijd in het ziekenhuis: zijn laatste publieke optreden was op 26 juni in Rome, waar hij volgens aanwezigen 'een lethargische en vermoeide indruk' maakte. Op 5 juli bevestigde een Fiat-woordvoerder tegenover Italiaanse media dat Marchionne aan zijn schouder was geopereerd. De man lag dus al meer dan twee weken in het ziekenhuis toen informatie over zijn slechte toestand loskwam.

Het Fiat-Chrysler-concern zelf lijkt niet tot nauwelijks op de hoogte gebracht te zijn van de medische toestand van zijn CEO, iets dat natuurlijk zeer laakbaar is. Wellicht hield Marchionne geen rekening met dit pikzwarte scenario, hoewel je dat in het geval van een sarcoom wel zou moeten doen. Alles wijst erop dat er door de Raad van Bestuur op stel en sprong nieuwe leiders aangewezen moesten worden, iets dat voorkomen had kunnen worden als Marchionne intimi als John Elkann en de concerntop tijdig had geïnformeerd over zijn gezondheidstoestand.

Marchionne woonde in zijn jonge jaren in Toronto, nadat zijn Italiaanse ouders hier na zijn geboorte naartoe verhuisden. Hij kwam in de jaren '90 vanuit Canada over naar Zwitserland, nadat het Canadese concern waarvoor hij werkte door Alusuisse werd overgenomen. Later werd hij topman bij het eveneens Zwitserse SGS, een bedrijf waarin ook de Agnelli's zitten. Zij waren onder de indruk van Marchionne's prestaties en haalden hem in 2004 naar het Fiat-concern, waar hij tot zijn dood topman was. Deze link met Zwitserland kan verklaren waarom hij zich in Zürich liet behandelen. 

Tot voor kort leefde de immer knuffelbare Marchionne quasi op een dieet van sigaretten en espresso, maar een jaar geleden gaf hij het roken op. Hij laat twee volwassen zoons uit een eerder huwelijk achter.