Jaguar doet Tesla na, stelt leveringen elektrische I-Pace uit

Tesla is niet de enige die het moeilijk heeft om hun auto's op tijd af te leveren. Jaguar loopt ook tegen dit soort problemen aan en heeft al meerdere klanten laten weten dat ze maanden langer moeten wachten op hun I-Pace.

Het lijkt erop dat Tesla eindelijk de productie van de Model 3 op orde heeft, maar de Amerikanen laten nieuwe bestellers toch langer wachten op hun nieuwe elektrische auto, en trekken bestellers van duurdere modellen voor. Jaguar, dat van begin af aan beloofde dat een snelle besteller zijn I-Pace in 2018 geleverd zou krijgen, laat klanten nu ook maanden langer wachten op hun auto. 

De eerste berichten van vertraagde leveringen komen uit het Verenigd Koninkrijk, waar mensen soms wel tot een half jaar langer moeten wachten. De Engelse autofabrikant geeft aan dat de langere wachttijden komen doordat ze bepaalde bestellingen voorrang geven boven andere. Welke dat precies zijn laten ze niet weten, maar eerder kwam naar buiten dat Nederland prioriteit krijgt boven alles, dus daar zal het dan wel aan liggen. 

Desgevraagd zegt Jaguar Nederland dat klanten die zich voor 5 maart (toen het productiemodel onthuld werd) hebben gecommitteerd aan een I-Pace, hun model dit jaar nog krijgen. Klanten die later dan dat de bestelling hebben geplaatst krijgen geen garanties, alleen het streven de auto voor de voor de fiscale bijtelling zo belangrijke cut-off date van 1 januari 2019 op kenteken te hebben.

Enkele gedupeerden beweren iets anders dan het voorrangverhaal. Zij hebben van dealers te horen gekregen dat Jaguar met productieproblemen te kampen heeft en dat het de vraag naar de I-Pace niet kan bijbenen. Dat laatste klinkt uiterst geloofwaardig aangezien de I-Pace nu al immens populair is, vooral in landen als Nederland en Noorwegen . Maar als de dealers het bij het rechte eind hebben, dan lijken de problemen lang niet zo serieus te zijn als die van Tesla.

Volgens Electrek gaan er geruchten waaruit blijkt dat de productie blijft hangen op een gelimiteerd aantal Matrix LED-lampen dat het bedrijf kan gebruiken. Deze lampen zitten standaard op de First Edition I-Pace-modellen die vanzelfsprekend als eerste afgeleverd moeten worden. Om die reden krijgen mensen die een goedkopere  standaard I-Pace met de optionele verlichting bestelden nu de melding dat ze langer moeten wachten. Voor wat Nederland betreft onderstreept de importeur overigens dat de exemplaren die dit jaar naar ons land komen een mooie mix hebben, en niet alleen First Editions zijn. Dit om ook mensen met een leasebudget van 80-85 duizend euro tegemoet te komen. We zullen deze uitspraak in januari 2019 controleren.

Al met al lijkt het alsof de PR van Jaguar de zaken mooier, en dat de dealers ze erger voorstellen dan ze werkelijk zijn. Maar het feit dat Jaguar nu ook met levertijden speelt, geeft aan dat zelfs een merk dat met hogere volumes werkt dan Tesla niet altijd op tijd kan leveren. De vraag naar interessante elektrische auto's groeit hard en blijkbaar geven autobouwers dan internationaal prioriteit aan het uitleveren van de duurdere modellen zodat ze sneller een positieve cashflow behalen. Iets wat volledig logisch is.