Max Verstappen rijdt met nieuwere motor dan Daniel Ricciardo

Eerder deze week meldden we dat Ricciardo de dupe was van een vreemd onderdelenbeleid van Renault. Hij kreeg niet alle gewenste onderdelen en viel stil tijdens de race. Voor Hongarije moet hij het daarom doen met een nog ouder motorblok.

Vorig weekend pakte Daniel Ricciardo geheel volgens plan het maximale aantal gridstraffen omdat hij broodnodige nieuwe onderdelen voor zijn auto moest hebben. Helaas kreeg hij maar drie van de gewenste zes nieuwe onderdelen van Renault. De Fransen dachten dat de V6, de turbo en de MGU-H nog wel wat races meekonden gaan. Dat bleek niet het geval te zijn want tijdens de race viel Ricciardo uit met motorproblemen die nu geïdentificeerd zijn als een kapotte V6 en turbo.

Omdat Red Bull dit weekend liever geen penalties pakt, grijpt het team terug naar de enige goede V6 en turbo die ze nog voor Daniel hebben liggen. Deze deden als laatste dienst in Monaco en zouden volgens Renault ook nog wel even meekunnen. Het gevolg is wel dat de Australiër in een minder presterende auto rijdt dan zijn teamgenoot Max Verstappen. Of het veel verschil gaat maken, moeten we nog maar zien. In Monaco won Daniel, en Hongarije is eigenlijk Monaco zonder muren.

Voor het uitvallen van Ricciardo in Duitsland kan de beschuldigende vinger naar Renault-baas Cyril Abiteboul gewezen worden. Hij besloot immers dat de twee falende onderdelen niet aan vervanging toe waren ondanks het feit dat Red Bull Racing dit wel had aangevraagd. Abiteboul heeft geen spijt van toenmalige keuze, het stilvallen ging namelijk om een compleet nieuw en onverwacht probleem. 

"We have stripped that engine down, inspected the part, and it's the first time that we've had a failure related to that part. It may be a defect coming from the supplier, but it's still not totally confirmed at this point of time. But that was something out of nowhere," vertelde de altijd onschuldige Fransman tegen Motorsport

Gelukkig blijft Daniel Ricciardo positief over het hele gebeuren. Hij denkt dat hij dit weekend nog steeds goede kans maakt (was leider tijdens FP1), maar weet wel dat hij later in het seizoen weer gridpenalties moet slikken. "Let's say all going normal it won't hurt me this weekend, but it's going to mean a bit more pain at some point just after the break."

Nu alleen hopen dat Verstappen de auto heel houdt in Hongarije. Volgens de gegevens staat er ruwweg even veel kilometers op zijn motorblok als dat er bij Ricciardo op stond toen hij vorige week langs de baan parkeerde. Fingers crossed.