Koopje: BMW 3 Serie met vijfliter V10

Een vijfliter V10 met 550+ pk in een 3 Serie sedan, dat klinkt als een wonderlijke combinatie, toch? Tuner Hartge maakte er ooit tien, en daarvan staat er nu eentje te koop.

Een V10 in een simpele BMW 3 serie zal je niet vaak tegenkomen. Zeker niet gezien BMW nooit verder is gegaan dan acht pitten met de E92 M3. De V10 was destijds alleen weggelegd voor de M5. Gelukkig dacht tuner Hartge daar anders over en lepelde de V10 uit de M5 in een 3 Serie. Het maakte daarmee een wonderlijke en uiterst zeldzame combinatie: de H50.

Ook is het de tuners gelukt om het geheel zeer netjes af te werken. Aan de buitenkant zou je nooit zeggen dat BMW's meest verkochte model een tiencilinder in het vooronder heeft liggen. Ook blijft het een wonder dat ze het S85-blok er überhaupt in hebben weten te krijgen. Maar goed, het geheel is goed voor een 557 pk en 530 Nm. Daarmee wordt 0 naar 100 km/u in 4,3 seconden gedaan en ligt de topsnelheid op 322 km/u.

De H50 is onderhuids vrijwel een E60 M5. De tuner nam destijds zo'n beetje alle vitale onderdelen over uit de M5 en waarom ook niet. Als iets goed werkt, hoeft het niet veranderd te worden, op de ECU na dan. De gelimiteerde snelheid moest er immers wel uit gesloopt worden. 

Omdat de standaard 3 Serie niet gemaakt was voor zoveel power, hebben ze de hele ophanging aangepast en de auto drie centimeter verlaagd. De remmen zijn geüpgraded naar versies met zes zuigers voor en vier zuigers achter. Daarnaast werden de velgen vervangen vor 20 inchers van eigen maak, en kreeg de BMW ook nieuwe, en aerodynamischere bumpers met spoilers en een vleugel achter. Natuurlijk allemaal van koolstofvezel.

Aan de binnenkant werd de snelheidsmeter aangepast, want de standaardversie ging niet ver genoeg. Ook verving Hartge het stuur voor een versie van koolstofvezel en kreeg de bimmer daarachter een extra intrumentenpaneel die informatie als olie en water temperaturen aangeeft.

De auto staat nu te koop voor een zeer schappelijke $60.000,- en heeft amper 50.000km afgelegd. Ook is hij altijd extreem netjes onderhouden en zijn alle papieren in te zien. Iets wat wel heel belangrijk is bij de aanschaf een een tweedehands BMW. Laat u ons het even weten als hij bij u voor de deur staat?