Nieuwe Tesla Model S en X komen in 2021

Elon Musk maakt er een sport van om alles net wat anders aan te pakken dan de rest. Af en toe een facelift? Welnee, gewoon nieuwe onderdelen toevoegen zodra ze af zijn. In 2019 en 2021 wijkt hij af: er komt eerst toch een facelift en dan een nieuw model.

De Tesla Model S en daarna de Model X draaien alweer een tijdje mee. In 2016 ging het front op de schop, maar verder zijn er eigenlijk alleen wat tweaks geweest aan de auto. Toch acht Tesla de huidige S en X-familie in zijn derde generatie. 

Drie generaties doorlopen in zes jaar op de markt is al best veel, maar er gaat er in ieder geval nog een bijkomen voordat de twee grote auto's uit Fremont worden vervangen. Ergens in 2019 komt Tesla met een nieuw dashboard voor het tweetal. Dat klinkt leuk, maar eigenlijk is het een teleurstelling. Iedereen verwachtte deze update al tegen het eind van dit jaar. Het wordt waarschijnlijk bijna een jaar later (eigenlijk ook niet geheel onverwacht, het is Tesla).

De verbouwing is nog even uitgesteld omdat de fabriek zich dan volledig kan focussen op het maximeren van de output van Model 3's. Met die auto kan Tesla immers zijn footprint in de autowereld uitbreiden. Het nieuwe interieur van de Model S en Model X krijgt meer gelijkenis met de kale vlakte die in de Model 3 te vinden is. Zo bouwt Musk verder aan het familiegezicht van de wagen. Daarnaast zal het een aantal onderdelen in meer auto's kunnen gebruiken, wat weer kostenvoordelen met zich meebrengt.

In 2021 wordt het tijd om de complete auto te vernieuwen. Overigens lijkt het niet dat ze daarmee echt veel haast hebben. Ook van de twee grote modellen weet Tesla er momenteel wereldwijd nog een stuk of tweeduizend per week te verkopen. Dat is behoorlijk veel voor een kleine autofabriek die nog steeds geen winst maakt. 

In 2021 heeft het bedrijf echter alle tijd om zich te richten op de twee pioniersmodellen. De pick-up-truck Model Y, de nieuwe Roadster en de Tesla Semi zijn te zijner tijd geïntroduceerd en dat geeft ruimte om weer wat nieuws te bedenken.