Porsche Taycan specificaties: dit weten we over de Tesladoder

Het duurt nog even totdat Porsche's eerste volledig elektrische auto op de markt komt, maar dat weerhoudt de Duitsers niet om steeds wat informatie te drip feeden. Over het ongeëvenaarde accupakket in de Taycan bijvoorbeeld.

Porsche heeft nog geen officiële introductiedatum gegeven van de auto die in 2015 als Mission E debuteerde, maar reken er niet op dat u hem voor de tweede helft van 2019 ziet. Achter de schermen is het ding grotendeels af, we sommen even op wat we erover weten:

  • Drie varianten, waarvan de sterkste minimaal 600 pk levert
  • Twee elektromotoren, op elke as één
  • 500 km WLTP-bereik
  • 350 kW laadcapaciteit, met een 800V-systeem
  • Accudichtheid van 270 Wh/kg, dus 333 kg voor 90 kWh

Vooral dit laatste is prettig, want hoe dichter je de energie in de cellen op elkaar kunt proppen, hoe lichter en kleiner je accupakket wordt (we zien in onderstaande foto dat het accupakket mooi binnen de wielbasis past. De vier modules in de Tesla Model 3 long range wegen met elkaar 367 kg, om tot een totaal van 80,5 kWh te komen (topic daarover hier). De Taycan belooft nog een stukje efficiënter te worden, met de voetnoot dat een goede batterij ook wordt gedefinieerd op basis van hoe uitgebalanceerd de cellen zijn. Tesla doet dit werkelijk uitmuntend, het niveau van Porsche's skills kennen we pas zodra de eerste exemplaren door de batterijfreaks uit elkaar worden geschroefd.

Een troef van de Taycan ten opzichte van Tesla gaat worden dat je de auto flink de sporen kunt geven, zonder dat de auto direct in een safe modus springt omdat de essentiële onderdelen te heet worden. We citeren een anonieme ingenieur, twee jaar geleden: "The thing about [Tesla’s] Ludicrous mode is that it’s a façade. Two launches saps the whole battery. That won’t be the case with the Mission E. You’ll be able to run it hard, over and over; the battery will not overheat, the power control module will not overheat, and the seats will not suck.

Daarnaast experimenteert Porsche achter de schermen met modellen waarbij de Taycan over the air van meer vermogen voorzien kan worden: uw 400 pk-model zou bijvoorbeeld desgewenst tegen betaling een upgrade kunnen krijgen naar 500 pk. Dit is hetzelfde principe als Tesla, waarbij de klant zijn 60 kWh-model  softwarematig kon upgraden naar 75 kWh. Een voorwaarde hiervoor is dat een auto overdesigned is, dus dat alles qua onderdelen is ingesteld op een groter vermogen dan geleverd wordt.

Tot 2022 wordt door Porsche zes miljard euro geïnvesteerd in elektromobiliteit. Een deel van deze investeringen kunnen ze waarschijnlijk terugverdienen door hun tech te verkopen aan andere groepleden, vooral Bentley en Audi. Laatstegnoemde presenteert later deze maand op Pebble Beach een elektrische concept-supercar genaamd PB18. Daarnaast komt het in 2020 met een e-tron GT. Het eerste elektrische productiemodel van Audi zien we echter komende maand: op 17 september wordt de e-tron quattro onthuld.