ProRail: maak alle spoorwegovergangen geel

ProRail gaat alle Nederlandse spoorwegovergangen knalgeel verven. Niet omdat ze de kleur zo mooi vinden, maar vooral omdat geel superveilig schijnt te zijn.

De eerste gele spoorwegovergang ligt al een tijdje in Baarn. Daar werd de eerste test met de knalgele ondergrond gedaan. En wat blijkt? Mensen rijden voorzichtiger als de vloer van lava geel is. De test is een succes, maar of er minder ongelukken op het punt waren, is niet duidelijk gemaakt. Hoe dan ook: tijd om alle overgangen in Nederland zo snel mogelijk van het kekke kleurtje te voorzien.

Volgens de onderzoekers van TNO, die het experiment nauw in de gaten hielden, maakt de kleur overstekende fietsers en automobilisten een stuk alerter op de mogelijk gevaarlijke situatie die er op de overgang kan zijn. "Er rijden steeds korter op elkaar snelle en stille treinen. De kans op een ongeluk neemt dan ook toe. We halen alles uit de kast om mensen ervoor te waarschuwen nooit onder sluitende spoorbomen door te lopen, fietsen of rijden. En ook niet door rood licht te gaan, stil te staan op de rails of er vlak langs te lopen." vertelde ProRail-woordvoerder Jaap Eikelboom aan de Telegraaf.

Het geel maken van overgangen is leuk, maar nog niet genoeg als het aan ProRail-baas Pier Eringa ligt. Het is een stap in de goede richting, maar echt veilig wordt het pas als alle 1.900 overwegen compleet opgedoekt worden. Deze moeten dan vervangen worden voor bruggen of tunnels. 

"Met de invoering van veel meer spoorboekloze treinen, die elke tien of zelfs vijf minuten over hoogfrequente banen voorbij komen, is het onverantwoord en soms onmogelijk om gelijkvloerse kruisingen met drukke wegen in stand te houden. Daarom gaan we haast maken met bruggen en tunnels in overleg met gemeenten en provincies," aldus Pier.

Voor nu lijkt het er vooral op dat ProRail onnodige vertragingen probeert te voorkomen. Ze geven aan dat zelfs ongelukken zonder ernstige gevolgen voor de betrokkenen, wel voor ernstige vertragingen zorgen. Dat kost de NS natuurlijk handen vol geld, en dat kan beter in andere zakken zaken gestoken worden.