Chinezen moeten miljarden ophoesten voor Teslafabriek

Elon Musk wil zo snel mogelijk een nieuwe fabriek openen in China, alleen op die manier kan hij de importheffingen op Amerikaanse auto's omzeilen. Daarvoor is wel geld nodig, en dat moet uit China komen.

Het geld bij Tesla is nog altijd chronisch op. Als een vicieuze cirkel gaat de kost natuurlijk voor de baat uit en moeten er eerst genoeg auto's te koop zijn om geld te kunnen verdienen door ze te verkopen. In China (en Europa) dreigen nieuwe tegenslagen doordat president Donald Trump een handelsoorlog aan het ontketenen is. 

Tesla plant een nieuwe fabriek met een gigantische productie van elektrische auto's in Shanghai. Kost alleen $5 miljard en dat geld is er momenteel even niet. Amerikaanse investeerders beginnen ook steeds negatiever over de vooruitzichten van het bedrijf te worden, dus daar kan Elon Musk het niet gaan ophalen. Resteert: op zoek gaan naar geld op andere plekken en waarom zou je dan de centen van de Chinezen zelf niet ophalen?

China is, na de VS, de grootste markt voor Tesla, dus een fabriek daar is niet gek. Zeker gezien het feit dat ook lokale concurrenten als Lynk & Co niet stilzitten. De fabriek moet in 2020 al zijn eerste auto's gaan uitspugen. Voor normale autofabrikanten klinkt dat als een belachelijk tijdspad, maar dit is Tesla. De Amerikanen hebben bij hun thuisbasis in een paar weken een complete fabriekslijn in een tent neergezet. Bizarre plannen kunnen bij Elon Musk de waarheid worden. Als het bedrijf niet eerst kopje onder gaat natuurlijk.