Buyer beware: Mercedes gaat volledig Ford GT op de Project One

Mercedes-AMG wil graag dat de gelukkige klanten die een Project One mogen bestellen deze ook houden. Doorverkopers worden daarom opgehangen aan pianosnaren vriendelijk, maar kordaat op de vingers getikt.

Wie vroeger een sportwagen kocht ging hier meteen mee het circuit op: Le Mans, de Targa Florio, allemaal slijtageslagen waar je de Ferrari's en Jaguars uit de jaren '50 en '60 tegenkwam. Tegenwoordig zijn de eigenaars van exclusieve supercars als de dood voor kilometers op hun dagteller, want stel je toch eens voor dat je daadwerkelijk met dat stukje bijzondere engineering zou gaan rijden. Daarvoor hebben die vaklieden er niet honderden uren aan handwerk ingestopt.

Naast de overgrote meerderheid van de kopers die hun auto direct onder een doek in een ondergrondse garage zet, heb je ook nog de car flippers: dit zijn geen dolfijnen met een rijbewijs, maar mensen die een auto puur kopen om hem duurder door te kunnen verkopen. Fabrikanten hebben er een hekel aan, maar kunnen er doorgaans niet veel aan doen. Toch proberen ze deze praktijken te voorkomen, door gewoon nog een oplage te maken onder een andere naam, zoals Porsche, dat de 911R liet opvolgen door de GT3 Touring Package. Een andere manier van regulering komt in de vorm van speciale koopcontracten, waarin een clausule is opgenomen die een zekere tijd stipuleert tussen aanschaf en doorverkoop. Ford doet dit met de GT,  en jaagt zondaars ook actief na. Wat wel bewonderenswaardig is: niet alleen 'A' zeggen, maar ook 'B'. 

Mercedes-AMG bewandelt hetzelfde pad als Ford met de tot 275 stuks gelimiteerde Project One. Deze 1.000+ pk sterke hybride hypercar met F1-V6 onder de kap is natuurlijk al lang en breed uitverkocht, de eerste leveringen starten in 2019. In de tijd die ligt tussen bestelling en levering houdt Mercedes 'de oren en ogen open', zo heet het bij Auto Motor und Sport. Simpel gezegd: iemand in Affalterbach zit de hele dag Jameslist en soortgelijke sites te F5'en om te zien of er al een doerak is die zijn gegunde Proyecto Uno probeert te verkopen voor meer dan de €2.275.000 (ex. belastingen) die hij zelf moet betalen. Wat voor actie vervolgens wordt ondernomen wordt niet verteld, maar we kunnen ons voorstellen dat je dit als automaker met dergelijke kapitaalkrachtige klanten diplomatiek wilt aanpakken. Feit is wel dat deze verkoper billenkoek gaat krijgen, achter de schermen staan Toto en Niki Helga en Silke al klaar met hun spanking paddles.

AMuS wijdt verder uit over de Project One: de eerste ritjes met klanten zijn inmiddels gemaakt, op Spaanse en Engelse circuits. Op de openbare weg vertoont de hypercar zich nog niet. Bij de testritten was het aantal omwentelingen van de V6 beperkt tot 9.000/min. Het doel is op te schuiven richting de 11.000, maar dan moet de achtbak het wel houden. Bovendien moet er sowieso een balans gevonden worden tussen extreme performance en duurzaamheid. Mercedes kan de redline van het blok - dat is gebaseerd op de PU uit 2015 - best opschroeven tot 18.000, maar dan moet je als eigenaar elke maand een revisie doen.

De Project One wordt geleverd met semi-slicks, net zoals de E46 M3 CSL destijds, om er even een geheel ongerelateerd feitje in te duwen. Het uiteindelijke maximale systeemvemogen van de in Engeland gemaakte auto ligt waarschijnlijk tussen de 1.100 en 1.200 pk. Kopers bevinden zich in goed gezelschap: binnenkort vijfvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton krijgt er ook één.