Voortaan met 140 km/u door Oostenrijk

Oostenrijk geeft het goede voorbeeld: geen limietloze-Autobahn, maar toch de maximale snelheid omhoog gooien. Het land experimenteert nu met stukken weg waar u 140 km/u mag zodat u meer tijd overhoudt voor andere dingen.

In ons koude kikkerlandje duurde het even voordat we een eindelijk legaal 130 km/u mochten rijden, en dan is het nu nog steeds niet altijd duidelijk waar en binnen welke tijden dit precies mag. En waar de Fransen de snelheden verlagen, gooien ze er in Oostenrijk een schepje bovenop, daar gaat de maximale snelheid gedurende een jaar omhoog naar 140 km/u.

Het gaat hier om een proef die vanaf 1 augustus op de A1 tussen Wenen en Salzburg loopt. De maximale snelheid was hier 130 km/u, maar omdat de overheid vond dat mensen hun tijd aan nuttigere dingen dan snelwegrijden konden gebruiken, gaat de snelheid nu met 10 km/u omhoog. Waarschijnlijk heeft de overheid niet heel veel rekenmachines gebruikt, want na even snel calculeren komt de tijdswinst neer op een schamele twee minuten. En dan geldt deze alleen als er over het volledige zestig kilometer lange stuk asfalt 140 km/u gereden wordt. 

Voor die extra twee minuten hoeft u het gaspedaal dus niet verder in te trappen. Gelukkig wil de Oostenrijkse Minister van Transport Norbert Hofer (FPÖ) ook iets anders aantonen met de snelheidsverhoging. Hij wil namelijk bewijzen dat harder rijden niet direct leidt tot een verhoging van het aantal ongelukken.

Als de proef succesvol blijkt, worden er meer wegen in Oostenrijk voorzien van 140-borden. Iets waar milieuorganisaties nu al bang voor zijn, maar die kakken de broek al vol wanneer ze een leeg blikje cola in de berm vinden. En bovendien hebben ze de eerdere proef waarbij de snelheid omhoog ging naar 160 km/u, ook overleefd.