Longtransplantatie voor Niki Lauda (69) na plotselinge ziekte

Racelegende Niki Lauda heeft donderdag in een Weens ziekenhuis een longtransplantatie moeten ondergaan. De operatie was noodzakelijk nadat de Oostenrijker plotseling ernstig ziek was geworden.

Veel details over Lauda's toestand zijn niet bekend, zijn familie wenst in verband met privacy dat er zo min mogelijk informatie naar buiten komt. Oostenrijkse media vonden wel uit dat Lauda abrupt een familievakantie op Ibiza moest afbreken, waarna hij terugvloog naar Wenen (naar verluidt zat hij zelf achter de stuurknuppel). Er zou sprake zijn van een zomergriep, die Lauda onderschat heeft. Hij heeft ruim een week in het ziekenhuis gelegen, en leek aan de beterende hand, tot zijn situatie plotseling verslechterde, en de transplantatie noodzakelijk werd. 

Gisteren werd de drievoudig wereldkampioen in het AKH Wien geopereerd. Het ziekenhuis laat in een verklaring weten dat Lauda 'wegens een zware ziekte een longtransplantatie moest ondergaan', en dat deze succesvol is verlopen. We blijven het opmerkelijk vinden, dat medische instituten dit soort dingen met de buitenwereld communiceren. Het gebeurde bij Sergio Marchionne ook al.

De verwachting is dat Lauda minimaal tot de GP van Spa in het ziekenhuis moet blijven: een jonge patiënt kan na een dergelijke ingreep binnen twee tot drie weken het ziekenhuis verlaten, bij iemand die bijna zeventig is zal het herstel wat langer duren, aldus Lauda's chirurg Walter Klepetko tegen nieuwszender ORF.

Het lijkt erop dat Mercedes-adviseur Lauda er helemaal bovenop komt, maar we durven geen verwachting uit te spreken dat we hem dit F1-seizoen nog in de paddock gaan zien. Lauda was het laatst bij een F1-race aanwezig in Silverstone, Hockenheim en de Hungaroring liet hij schieten.