Gierige mensen oorzaak zwarte zaterdagen

Lekker op vakantie met de auto, maar onderweg nog een halve dag vast staan op het asfalt in Frankrijk. Het is niet nodig en makkelijk te vermijden, maar toch het gebeurt al jaren. De oorzaak: gierige mensen.

Vandaag en morgen in de auto stappen om richting Frankrijk, Spanje en Italië te rijden is een slecht idee. Doet u het toch, dan staat u gegarandeerd uren vast op een stuk te heet asfalt in het buitenland. Echter kunnen we waarschuwen tot we een ons wegen, de stoïcijnse automobilist gaat toch lekker. Kennelijk is het aantrekkelijker de eerste vakantiedag te verpesten, dan een dagje later zonder stress aan te komen op de geboekte camping..

De zwarte zaterdag vindt zijn oorsprong in het feit dat campings en vakantieparken de zaterdag als 'wisseldag' aanhouden. Dat betekent dus dat er op die dag extra veel verkeer is omdat het letterlijk een komen en gaan van toeristen is. Omdat vakantiegangers het niet over hun lijk laten gaan om een dagje vakantie te missen, moet het huurhuisje of de caravan ook op die dag betrokken worden. 

Gierige mensen die hun vakantie graag aftrappen met uren file en jengelende kids op de achterbank, moeten zich dit jaar ook opmaken voor uitdrogingsverschijnselen. In de Zuid-Europese landen stijgt het kwik dit weekend tot ruim boven de dertig en soms zelfs tot veertig graden. En dan hebben we het nog niet gehad over de temperaturen die het asfalt haalt in de volle zon. 

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen voorziet dan ook grote problemen dit weekend: "Bij normale temperaturen is uren in de file al niet fijn. Maar nu kun je zomaar uitdrogingsverschijnselen krijgen. Vooral kleine kinderen. Dat kun je duizend keer tegen mensen zeggen, maar mensen zijn stronteigenwijs," laat hij aan het AD weten.

Niet zo stronteigenwijs of gierig? Dan zijn er hele simpele oplossingen om de urenlange files te vermijden. De meest simpele is uitslapen. Een paar uur later vertrekken betekent dat u in de filelanden aankomt als daar de autopolonaise aan het oplossen is. En ander gewoon een dag of twee later vertrekken. Kunt u zo met 140 km/u doorrijden en is de eerste dag van de vakantie tenminste een leuke.