Architect maakt huis onderdeel van straat

Een Pools architectenbureau kreeg van de klant de opdracht om zijn geschetste huis werkelijkheid te maken. Alleen vonden ze het zo lelijk dat ze het eigenlijk niet wilde doen. De oplossing bleek achteraf heel simpel.

De rijke Poolse Patryk schakelde de oprichter van architectenbureau KWK Promes Robert Konieczny in om zijn perfecte woning uit te werken. Maar tijdens de creatieve overleggen bleek al snel dat Patryk eigenlijk gewoon zijn huidige appartement ergens anders wilde laten bouwen. Robert had hier niet heel veel zin in en bedankte voor de opdracht, maar kwam er niet zo makkelijk vanaf. Patryk eiste dat Robert zijn toekomstige huis zou tekenen. Er moest dus een oplossing gevonden worden.

Omdat de opdrachtgever en de architect het bijna nergens over eens konden worden, sloten ze een compromis. Het team van KWK Promes was ondertussen op een geniaal idee gekomen: er moest toch een oprijlaan gemaakt worden naar het huis, dus waarom dan niet gelijk het huis omwikkelen met diezelfde oprijlaan? Zo kreeg Patryk zijn gewenste interieur en kon de architect toch nog trots zijn op zijn werk.

Het is logisch dat Konieczny de opdracht in eerste instantie afwees. Hij kon zijn reputatie niet op het spel zetten voor een paar simpele zloty's. Hij won bijvoorbeeld het World Building of the Year-award voor een ondergronds museum. Maar de strijd was nog niet gestreden. Patryk was het dan wel eens met het grote idee, er waren nog wat details waar hij het niet mee eens was.

Zo moest het speciale dak van het gebouw bedekt worden in zwart teer omdat dat lekker onderhoudsvrij is en toch niemand dat zou zien. De architecten namen de man mee naar een nabijgelegen heuvel, lieten het geheel zien en legden uit dat een lelijk zwart dak het hele idee van het huis zo verpesten. Hij was gelijk om, maar de ramen die aan de zijkant van het pand gepland waren, die mochten echt niet. Hoewel het huis vanaf de openbare weg niet te zien is, was de eigenaar toch bang dat deze stukken glas zijn privacy zouden verminderen. 

Na flink wat gesteggel mag het resultaat er zijn. Het By The Way House past prima in het landschap omdat hij deel uitmaakt van de weg die er als een lint doorheen loopt. De weg schiet aan het einde van de oprijlaan recht omhoog waarna hij de eerste woonlaag als het ware omwikkeld. Hij gaat vervolgens verder als balkon en loopt in de tuin in. Het pad vervolgt zijn weg door het landschap naar de kade en het strand.

We hadden overigens nooit gedacht dat we een huis in de vorm van een straat zouden zien, maar niets is onmogelijk... Nog meer interesse in dit gebouw? De architect vertelt in de video hieronder nog meer over zijn creatie.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f9193da77240', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });