ABT geeft Seat Leon Cupra broodnodige extra pk's

Vaste tuner van Audi en Volkswagen ABT is niet bang om ook wat niet-Duitse vierwielers onder handen te nemen. Een perfect voorbeeld is deze opgepompte Spaanse Seat Leon Cupra die zich kan meten met de RS3's en AMG 45's van deze wereld.

Onlangs lieten we nog weten dat de Seat Leon Cupra 300 tien paardenkrachten moest inleveren om aan de WLTP-eisen te voldoen. ABT doet het gelukkig beter en zorgt voor een stijging in paarden, in plaats van een daling. Na een tripje aan het Duitse hoofdkwartier van de tuners pompt de 'Leon King' maar liefst 370 paarden uit zijn tweeliter turbo vierpitter.

Om nu te zeggen dat ABT heel veel werk verzet om aan die zeventig paarden te komen, is wat overdreven. Het is niet meer dan een kwestie van een nieuwe uitlaat installeren en een binnenshuis ontwikkelde ECU plaatsen, waarna de klant weer terug naar huis kan. Het grote nadeel hierbij is wel dat al dat vermogen nog steeds naar de voorwielen gaat. En die kunnen daar waarschijnlijk niet zo heel goed mee omgaan.

Gelukkig is daar ook een oplossing voor. De upgrade is namelijk niet alleen geschikt voor de voorwielaangedreven Seats, ook de versie met vierwielaandrijving ('helaas' de ST) komt in aanmerking. Daarmee komt hij nog dichterbij zijn krachtigere rivalen: de Audi RS3 en de Mercedes-AMG A45.

Oh, en voor we het vergeten zijn er ook wat visuele upgrades beschikbaar voor de Spanjaard. Die grote zwarte velgen bijvoorbeeld. Ze zijn er in 18 en 20 inch en kunnen omwikkeld worden in extra plakkerig sportrubber. Om het af te maken installeert ABT met alle liefde wat entreeverlichting met hun logo, zodat mensen kunnen zien dat het niet meer om een standaard Seat gaat. Heeft u een andere Seat? Dan kunt u ook terecht bij ABT. De Duitsers weten uit elk modern Seat-blok een duidelijke pk-boost te toveren.