Ferrari en Ford zien nieuwe LMP1-plannen niet zitten

Het vertrek van Audi en Porsche uit het World Endurance Championship heeft de LMP1 geen goed gedaan. Daarom werkt de FIA aan nieuwe regels waardoor hypercars mee kunnen doen. Grote spelers Ford en Ferrari hebben zich daar nu al uit teruggetrokken

De WEC is een van de tofste racekampioenschappen om te bekijken als je het aan ons vraagt. Er racen meerdere klassen door elkaar over hetzelfde circuit waardoor er altijd actie is gedurende een race die enkele uren, tot een heel etmaal kan duren. Maar toch blijkt de sport aan populariteit te verliezen onder racefans. De FIA en ACO besloten daarom in te grijpen en de LMP1-klasse wat herkenbaarder te maken voor de doorsnee autosportkijker. De prototypes mogen niet meer ogen als unieke racewagens, maar moeten meer gaan lijken op hypercars die we ook op straat kunnen tegenkomen. Aanvankelijk leek het iedereen een goed idee, maar Ford en Ferrari zijn nu toch uit de gesprekken gestapt. 

Laten we vooropstellen dat het afhaken van de twee autofabrikanten niet per se iets hoeft te betekenen, maar historisch gezien doen de afhakers uiteindelijk niet mee in de klasse. Ford laat weten dat ze de ontwikkelingen zeker wel in de gaten blijven houden en dat zo ook nog steeds interesse hebben om mee te doen aan de nieuwe klasse. Al hebben ze wel een specifieke eis: de regelementen die nu bedacht worden, moeten ook in de Amerikaanse IMSA Weathertech SportsCar Championship terugkomen. Omdat Ford daar ook in meeracet wil het zoveel mogelijk vliegen in een klap slaan, en niet meerdere auto's te hoeven ontwikkelen.

"Our principles are that it’s got to be global, meaning the same set of rules exist in WEC and IMSA, it’s got to be affordable and it’s got to be relevant," vertelde Ford Performance global motorsports director Mark Rushbrook aan Sportscar365.

IMSA President Scott Atherton laat direct weten dat zijn kampioenschap de intentie heeft om de nieuwe regels ook te gaan implementeren. Hierdoor lijkt het dat Ford uiteindelijk ook gewoon zal instappen. Het enige probleem dat Scott tot nu toe ziet is die eerder genoemde 'affordability.' Het voorgestelde budget van $25 tot $30 miljoen kan volgens hem nog wel eens een te grote investering zijn. Gelukkig zit IMSA ook aan tafel bij de gesprekken waardoor dit punt uitvoerig besproken kan worden.

Waarom Ferrari afhaakt is nog niet helemaal duidelijk. Het zou iets te maken hebben met een ruzie over regels tussen de Italianen en de ACO waardoor de Ferrari 488 GTE's niet lekker mee konden komen tijdens de 24 uur van Le Mans

De verwachting is dat de FIA en ACO eind december met de definitieve regels voor de hypercarklasse zullen komen. Dat geeft de deelnemende teams een jaar de tijd om een auto te ontwikkelen en om daarmee in 2020 aan de start te van de eerste race met de nieuwe regels te verschijnen. Onder andere Toyota, Mercedes en Aston Martin hebben al potentiële deelnemers.