Aldi duikt in laadpalengebrek

De Duitse supermarkgigant heeft een gat in de markt te pakken: het gebrek aan laadpalen langs de Autobahn. Straks kunt u na een half uurtje gratis laden doorrijden naar het volgende filiaal.

Door Duitsland rijden met een elektrische auto is geen pretje: Er zijn weinig oplaadpunten langs de snelweg en deze liggen ver uit elkaar. Nu lijkt het logisch dat een of andere tankstation-uitbater dit gat in het opladernetwerk al had moeten opmerken, maar dat is niet het geval. De u-mag-boodschappen-uit-dozen-trekken-want-dat-is-goedkoper supermarkt merkte dit op en plaatst nu de nodige palen langs de Autobahn.

Aldi-Süd is van plan om dit jaar nog 28 laadstations bij filialen vlakbij de snelweg te plaatsen. Daarbij zijn ze slim geweest, want snelladers komen er niet. U kunt uw auto in een half uurtje gratis opladen tot er, afhankelijk van het voertuigtype, een maximaal bereik van 200 km op de teller staat. Zo moeten klanten bijna wel een rondje maken door de winkel.

Nu neemt Aldi-Süd het voortouw in het plaatsen van laadpalen nabij de snelweg, maar het bedrijf wordt op de hielen gevolgd door andere grote namen zoals Rewe, Kaufland en Ikea. De budget-meubelverkopers waar u ook alles uit dozen mag trekken, zitten doorgaans al vlakbij uitvalswegen en beloven dat ze begin volgend jaar alle filialen hebben uitgerust met laadpalen. 

De ontwikkeling is niet bedoeld om het opladernetwerk in Duitsland te verbeteren, maar om rijke klanten te trekken. Volgens marketeer Martin Fassnacht van de economische hogeschool WHU, verbetert het imago van het bedrijf bij milieubewuste en jongere mensen door een laadpaal of twee te plaatsen. Maar belangrijker nog: het trekt geld aan. Omdat elektrische auto's niet bepaald goedkoop zijn, betekent elke gevulde parkeerplaats bij een laadpaal dat er iemand met diepe zakken in de winkel loopt.