Milieudefensie bepleit einde aan 130 km/u, water is nat

De milieubeweging die 130 km/u wil afschaffen is net zoiets als veganisten die minder slagers willen, of een experimentele dansgroep die meer subsidie wil. Het leukste aan de nieuwste oproep van Milieudefensie is het instemmende commentaar op Twitter.

Voor wie Twitter niet gebruikt: het is een fascinerend medium vol schreeuwende mensen, dat een volstrekt onrealistische afspiegeling van de samenleving toont. Afhankelijk van je eigen oriëntatie volg je de mensen met wie je het eens bent, en zo zit iedereen de hele dag lekker in zijn eigen bubbel te vitten op datgene dat hem/haar stoort. Afgezien van een klein clubje haattweeters dat mensen alleen volgt om ze bij elke gelegenheid af te branden. 

Het ligt dus voor de hand dat een tweet van Milieudefensie veel instemmend commentaar krijgt, en het geeft meteen een mooi kijkje in de geest van de mensen die de milieubeweging een warm hart toedragen. Het artikel in de NRC bepleit het terugschroeven van de eerder dit decennium ingevoerde maximumsnelheid van 130 km/u, geïllustreerd door een Mark Rutte-raceauto die alles achter zich in een roetwolk omhult. De toon is gezet: omdat we op sommige plekken 130 mogen rijden gaat het klimaat naar de knoppen. Weer is het de automobilist die het heeft gedaan, want iedereen weet dat elke vorm van vervuiling alleen van auto's afkomstig is.

Los van het feit dat het artikel - geschreven door oud-ambtenaar Martin Kroon, een vriend van Milieudefensie - er totaal aan voorbijgaat dat je in 95 procent van de Randstad niet harder dan 100 mag, en dat 130 alleen is toegestaan waar de lucht een bepaalde norm haalt, haalt het dezelfde muffe oude argumenten uit de kast om ook elektrische auto's af te fakkelen. U raadt het al: ze rijden dankzij de niet hernieuwbare energiewinning allemaal op steenkool en gas. Je kunt het niet snel goed doen bij de milieubeweging. 

Wat echter het meeste stoort is het belerende vingertje naar iedereen die anders denkt: 'ik vind 130 vies, dus moet iedereen zich aan mijn norm houden'. Terwijl het mooie van een maximumsnelheid is, dat je er zo ver onder mag zitten als je wilt. We hebben immers geen minimumsnelheid. Als je, met het oog op het redden van de wereld, dus 90 km/u wilt rijden, dan legt niemand je een strobreed in de weg. Prachtig toch? Milieumensen blij, want ze hebben weer een ijsbeertje meer poolijs gegeven, en mensen die milieu niet per se bovenaan hun agenda hebben staan, of bijvoorbeeld op tijd bij een afspraak willen komen blij, want zij kunnen er gewoon met 120-130 voorbij. Nou ja, totdat een milieufiguur zijn Prius ervoor smijt, en - overtuigd van zijn eigen gelijk - gewoon lekker in alle rust die vrachtwagen voorbij gaat. Opnieuw: je eigen waarden opdringen aan anderen, in plaats van even hoffelijk het gas iets verder in te trappen om een vlotte inhaalactie te bewerkstelligen. Serieus, dit soort rechthaberische mensen zijn de aids van de snelweg:

Vervolgens komt er een hele rits mensen die aangeven 'dat 100 snel zat is', wat we helemaal prima vinden. Opnieuw: be our guest, als je niet harder dan 100 wil, dan mag dat. Maar wacht: iedereen moet 100 rijden, en laten we overal een trajectcontrole invoeren.

Nog zo'n luminieus idee: laat auto's en vrachtwagens dezelfde maximumsnelheid krijgen. En wat denk je dat er dan gaat gebeuren, Sherlock? Wel eens in een trajectcontrole gereden, waar je de facto een paar kilometer schuin achter de auto naast je blijft hangen, omdat er anders gegarandeerd post van het CJIB komt?

Maar het mooiste is nog wel deze mening: gewoon iedereen 60 laten rijden, en auto's maken die niet harder kunnen. Dat is pas onthaasten. Zullen we anders paard en wagen laten terugkeren in het straatbeeld? Hoewel, zo'n knol blaast ook aardig wat broeikasgas de lucht in...Update: een reaguurder merkt op dat deze tweet waarschijnlijk ironisch bedoeld is. De twitteraar in kwestie was 20 jaar lang VVD-gemeenteraadslid.