Amerikanen verzinnen onnodig ingewikkeld, maar veilig kruispunt

Laat het aan de Amerikanen om een simpel en duidelijk concept als een kruispunt vele malen ingewikkelder te maken. Volgens hen is het veiliger als er aan de verkeerde kant van de weg gereden wordt.

Wanneer u van de snelweg afkomt en zich moet gaan mengen in het stadsverkeer, gaat dit normaliter door middel van een kruispunt met stoplichten. Waarschijnlijk rijdt u hier zonder problemen en zonder na te denken overheen. Maar in 'Murica gaat dat allemaal niet zo makkelijk. Daar zijn dit soort kruispunten het gevaarlijkste stukje weg dat er bestaat, UPS-bezorgers mogen er al niet eens meer komen. Daarom moest dat maar eens veiliger en onduidelijker worden.

Zie hier de Diverging Diamond Interchange, een kruispunt waarbij de automobilist naar de andere kant van de van de weg geleid wordt zodat het in- en uitvoegen veiliger verloopt. Het idee hierachter is dat alle stuurbewegingen naar links, waarbij banen van tegenliggers overgestoken moeten worden, verdwijnen. Want juist daar gaat het fout. Maar hierbij zien we al een fout: alle banen kruisen elkaar nu met linkse stuurbewegingen...

Maar goed, dat laten we maar even voor wat het is, want daar staan stoplichten en die plaatsen ze in de VS doorgaans niet voor verkeer dat linksaf moet. Deze mogen links voorsorteren op de banen voor rechtdoorgaand verkeer en op het midden van het kruispunt wachten tot de tegenliggers voorbij zijn. Daarna moeten ze snel gaan rijden omdat de stoplichten van het kruisende verkeer op groen zijn gesprongen. 

Het is dus niet vreemd dat de Yankees een oplossing zoeken voor een heel dom probleem dat alleen zij hebben. Wat we hier dus eigenlijk zien is een onmogelijk uitgebreid plan dat simpelweg vervangen kan worden door plaatsen van stoplichten en voorsorteervakken voor verkeer dat naar links moet. Only in America.