Vreemd verhaal: Olie investeert in Tesla (update)

Nu er steeds meer druk op Elon Musks schouders komt te staan om zijn woorden over het van de beurs halen ook werkelijkheid te maken, beginnen ook de geruchten rondom mogelijke investeerders. Een daarvan komt uit een meest onwaarschijnlijke hoek.

Na een tweet van een stoned zijnde Elon Musk die beweerde dat hij zijn bedrijf Tesla van de beurs zou halen als een aandeel $420 waard was, schopte de hele Amerikaanse beurs in de war. Zo erg zelfs dat er niet meer gehandeld mocht worden in Tesla-aandelen. Al snel werd in twijfel getrokken of Elon zijn tweet wel kon waarmaken, of dat het gewoon een actie was om de beurswaarde te laten stijgen. Ook is nog steeds niet duidelijk waar de Tesla-baas het geld vandaan zou halen om de autofabrikant daadwerkelijk private te laten gaan. Met één oliebron zijn blijkbaar al gesprekken geweest.

Volgens Bloomberg zou het Saoedi Arabische Public Investment Fund (PIF) om de tafel zitten met Musk om te bespreken hoeveel geld ze moeten overmaken. En dat is wel een beetje apart aangezien de PIF enkele dagen geleden nog liet weten dat ze Tesla's mogelijke vertrek van de beurs niet ondersteunden. Beide partijen hebben de gesprekken dan ook niet bevestigd.

De Arabieren hebben al langere tijd vijf procent van Tesla in handen, het is niet gek als ze dat zouden willen uitbreiden. 's Werelds grootste olie-exporteur zou het extra investeren in Tesla zien als het inbouwen van een zekerheid voor de tijd wanneer olie minder nodig is. Zo kunnen ze voorlopig nog relaxt genieten van hun rijkdommen zonder zich zorgen te maken over het verkopen van een vaatje olie meer of minder.

Elon Musk heeft vandaag antwoord gegeven op het bovenstaande gerucht. Hij bevestigt dat hij om de tafel heeft gezeten met Saoedi Arabië en dat zijn "funding secured" onderdeel van de tweet naar dit gesprek verwees. De gesprekken waren namelijk zo positief dat Musk geen twijfels heeft dat de Arabieren het benodigde kapitaal willen en kunnen investeren.

De aandelen van Tesla zitten flink in de lift nu dit nieuws naar buiten is gekomen. En beleggers lijken niet bang dat het bedrijf van de beurs verdwijnt. Er word al gegokt dat een aandeel binnenkort $530 waard kan zijn. Dat is bijna twee keer zoveel als nu. 

Maar Musk blijft bij zijn woorden. De tweet van afgelopen dinsdag was volgens hem een eerlijke kennisgeving over wat de plannen voor de toekomst zijn: "I made the announcement last Tuesday because I felt it was the right and fair thing to do so that all investors had the same information at the same time. If the board process results in an approved plan, any required regulatory approvals will need to be obtained and the plan will be presented to Tesla shareholders for a vote."