Heeft Tesla Model 3 last van afvallende bumpers door regen?

Net je fonkelnieuwe Tesla Model 3 uit handen van Elon Musk gekregen, rij je ermee naar huis door een regenbui, laat je achterbumper ineens los. Voor meerdere Model 3-eigenaren werd dit scenario realiteit.

De problemen rondom de bouwkwaliteit van de Tesla Model 3 (alsook de bouwsnelheid) lijken niet echt te willen verdwijnen. De elektrische auto werd al vergeleken met jarenoude budget-auto's, en reparaties aan de carrosserie blijken schreeuwend duur. Maar het ergste moest blijkbaar nog komen, want het lijkt erop dat regen de achterbumper van een Model 3 losweekt. Tenminste, als we enkele eigenaren mogen geloven.

Twittergebruiker Ritnesh Nair plaatste afgelopen weekend een foto met daarop zijn nieuwe Model 3 waarvan de achterbumper miste. Hij liet erbij weten dat hij deze verloren was tijdens zijn regenachtige rit naar huis. Volgens hem is die regen ook de aangewezen schuldige voor het loslaten van het stuk plastic.

Maar Ritnesh bleek niet de enige. Al snel meldde mede-twitteraar Ben zich met een soortgelijke foto van een Model 3 zonder achterbumper. Hij wist ook wat meer uitleg te geven over de toedracht van zijn verloren bumper: "This is a result of driving my model 3 through 12-15 inches of water on the street at <10mph. The bumper became a parachute for the water. The design is intended to deflect."

Volgens Ben ligt het probleem bij een van de beschermkappen aan de onderkant van de auto. Deze zou bedoeld moeten zijn om water bij de bumper weg te houden, maar als deze scheuren of loslaten, verandert het in precies het tegenovergestelde: het wordt een waterschep waardoor al het water aan de binnenkant van de bumper terechtkomt en deze uiteindelijk loslaat omdat hij niet gemaakt is om als waterballon te fungeren.

Of dit nu echt een probleem van de Model 3 is, moet nog bewezen worden. Tesla heeft inmiddels aangegeven dat ze de kwestie gaan onderzoeken. Voor nu is het in ieder geval niet duidelijk hoe het precies heeft kunnen gebeuren dat beide eigenaren zonder achterbumper thuis aankwamen. Het kan zijn dat ze door een kleine oceaan gereden hebben met 80 km/u (Ben zegt wel dat ie met 16 km/u door ongeveer 35 cm water reed, maar een leugentje voor bestwil is in dit geval erg aannemelijk), waardoor het niet meer dan logisch is dat een bumper het begeeft. Het is immers geen Land Rover. Maar mochten beide heren wel gelijk hebben, en laat de bumper relatief snel los, dan is er weer een probleem voor Tesla om aan te pakken.

Overigens is het goed om te weten dat dit soort incidenten nog niet in Europa hebben plaatsgevonden omdat we hier nog steeds op de Model 3 wachten. Het is dan ook wel prettig dat de Amerikanen nu te kampen hebben met alle kinderziektes en dat wij hier straks in goede Tesla's rond kunnen rijden.