Spa-Francorchamps geeft prehistorische faciliteiten broodnodige update

Wie Wallonië (letterlijk) binnenhobbelt, waant zich in de steentijd. Een grauwe, troosteloze steentijd. Het circuit van Spa-Francorchamps sluit hier qua outillage naadloos op aan, maar de Belgen gaan de faciliteiten een opfrisbeurt geven. Eindelijk.

De GP van België is één van de mooiste van de kalender, dankzij het prachtcircuit dat er in de Ardennen ligt, maar mèn: het is geen sinecure om er te komen, en in het oude Sparta ging het er een stuk luxueuzer aan toe. We begrijpen dat mensen naar de Ardennen gaan om te survivalen, maar dat hoeft niet per se doorgetrokken te worden tot elke vierkante meter van het gebied. De vorige keer dat we er een mobiel toilet bezochten werden we bijna onder de voet gelopen door een mammoet.

Aan de gedateerde, Spartaanse voorzieningen wordt nu gewerkt, aldus organisator Stijn de Boever. In een interview met Grand Prix Radio geeft hij aan dat er een half miljoen is gereserveerd voor het opwaarderen van de standaard: ’Spa is natuurlijk een geweldig circuit, maar het is ook heel erg oud. Het circuit ligt prachtig in de bossen en heeft een enorme lengte. Daarmee is het een iconisch circuit op de kalender.’’ 

Spa gaat met de middelen voor de double whammy: niet alleen staat het gerief van de toeschouwer ter plaatse centraal, ook de bereikbaarheid is een agendapunt. Momenteel worden alle bezoekers via een aftands karrespoor naar het circuit getrechterd, dit moeten meerdere karresporen worden.

Er ‘’[..] is €500.000,- geïnvesteerd om de faciliteiten voor de toeschouwers te verbeteren. Ook is er een plan opgesteld om de files aan te pakken, want er zijn maar een paar wegen om bij Spa te komen. Er zijn twee wegen die veel worden gebruikt, maar er zijn er meer. Wij willen de fans motiveren om die andere wegen te gebruiken, zodat de drukte zich wat verspreidt." We zijn benieuwd: dit jaar is de race gelukkig vooralsnog niet uitverkocht, wat de druk op de wegen wat verlicht. Onze tip: ga met de motor, dan rij je overal tussendoor.

Het nieuws komt kort op een ingrijpende modernisering die in Silverstone is doorgevoerd. Het F1-journaille slaakte er dit jaar een zucht van verlichting, nadat de gedateerde faciliteiten van het oude circuit met succes op de schop waren gegaan. Nu kregen de journo's zelfs gratis ontbijt, en u weet: journalisten zijn suckers voor alles wat gratis is.