Fernando Alonso verlaat Formule 1: sport is te tam geworden

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso pakt na 18 jaar zijn biezen uit de koningsklasse omdat er, bot gezegd, geen fuck gebeurt in het veld. De sport is een voorspelbaar snoozefest geworden, en daarom knijpt de Spanjaard ertussenuit.

Alonso doet zijn uitspraken tegen Motorsport in Silverstone, waar hij dit weekend een race in het WEC rijdt. De oude champ is nog gemotiveerd en fit als altijd, maar het ontbreekt hem aan het juiste materiaal. Omdat hij niet bij een topteam rijdt, komt hij nooit in de buurt van een podium, en dat frustreert hem. De altijd politieke Alonso is echter professional genoeg om zijn werkgever McLaren niet af te branden, en dus verpakt de Spanjaard de reden voor het poetsen van de plaat maar als een 'gebrek aan actie'. Wat dat betreft heeft hij ook gewoon gelijk: de drie topteams rijden voor het veld uit, en de rest mag om de kruimels vechten.

The action on track is not the one I dreamed of when I joined F1, or when I was in different series, or the action on track that I experienced in other years. I stopped because the action on track in my opinion I feel is very poor. In fact, what we talk about more in F1, is off track. We talk about polemics. We talk about radio messages. We talk about all these things, and when we talk so many times about those things, it is a bad sign."

Kort samengevat: het enige van Alonso dat nu nog warm wordt van Formule 1, is zijn bankrekening. En aangezien hij toch al gevuld is, hoeft hij het daarvoor niet meer te doen. Laat de man lekker ondernemen met zijn Kimoa-speeltje, of de Indy 500 rijden. Als dat gaat lukken.

Ondanks dat zijn ware beweegredenen verhuld worden, snijden Alonso's uitspraken wel hout. Laten we ter illustratie eens kijken naar het kampioenschap van 2012, dat Alonso in zijn Ferrari uiteindelijk met drie punten verschil van Sebastian Vettel verloor. De eerste zeven races van dit seizoen werden door zeven verschillende coureurs gewonnen (Button, Alonso, Rosberg, Vettel, Maldonado, Webber en Hamilton). Dit is in de huidige tijd absoluut ondenkbaar.

Aangezien de dominantie van de Grote Drie (of Twee) nog minimaal tot de regelwijzigingen van 2021 geconsolideerd wordt, zit er voor Alonso weinig anders op dan zijn hielen te lichten. Er moet ook geen bal aan zijn om Q3 keer na keer te missen, en vervolgens je wielen er af te rijden voor een paar schamele puntjes.

Alonso is iemand die nooit deuren dichtgooit, en daarom houdt hij deze op een kier voor een eventuele terugkeer. Net als zijn oud-teamgenoot Button dat deed. De Brit kwam inderdaad door stom toeval nog één keer terug, toen Alonso de GP van Monaco liet schieten, en het draaide uit op een waar fiasco. Beter zet Fernando plannen voor een terugkeer dus uit zijn hoofd, weg is weg.

Afgezien van Alain Prost kunnen we bovendien niet zo snel een glansrijke comeback in de sport opnoemen, dus waarom zou je jezelf dat aandoen?