Onderzoekers: Puntenrijbewijs compleet nutteloos

Jammer maar helaas, weer een overheidsinitiatief dat linea recta de prullenbak in kan: het beginnersrijbewijs. Het heeft geen aantoonbaar effect, de jeugd rijdt nog steeds gevaarlijk.

In 2002 kregen we te maken met het beginnersrijbewijs. Het doel hiervan was beginnende bestuurders veiliger te laten rijden omdat ze bij elke overtreding van de wet één of meer punten van hun zuur verdiende roze papiertje mochten inleveren. Waren ze op, dan ging dat papiertje door de shredder en kon de jeugdige ongelukkenveroorzaker opnieuw aan de rijlessen. In de praktijk kwam dit er helaas niet van, dat blijkt nu uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Het WODC kwam zestien jaar na invoering tot de conclusie dat beginnende coureurs automobilisten niet minder overtredingen begaan en ook niet minder bij ongelukken betrokken raken. Nu horen we u denken het juist daarom wel zou moeten werken, en dat klopt. Ware het niet dat de punten niet afgetrokken worden als er niet is vastgesteld dat de puntenrijbewijshouder ook achter het stuur zat tijdens de overtreding. Een flitsboete boven de 30 km/u kost dus alleen een hoop centen. Ook een ongeluk waar de politie niet aan te pas is gekomen, kost de veroorzaker geen punten.

En daar loopt het hele systeem de soep in. De conclusie van het onderzoek luidt dan ook niet afschaffen, maar meer controleren. Ook automatisch geregistreerde boetes moeten gewoon impact hebben op het puntenrijbewijs. Ook moet het geheel losgetrokken worden van leeftijd en moet het worden ingevoerd voor alle bestuurders. Eh, nou nee bedankt, doe dát maar niet.