Rechter: appende buschauffeur terecht ontslagen

In maart klapte een lijnbus achterop een vrachtwagen. De buschauffeur had de truck niet gezien omdat hij zat te appen. Daarom mag busbedrijf Arriva de man nu ontslaan.

De buschauffeur uit Tilburg checkte tijdens het rijden zijn telefoon. Niet heel lang erna stond hij stil tegen de achterkant van een vrachtwagen. Niet heel handig aangezien er via camera's aan boord van de bus duidelijk werd dat de mobiel waarschijnlijk schuldig was aan het ongeluk. Arriva schorste de man direct en stapte naar de rechter om hem te kunnen ontslaan.

De uitspraak van de rechter luidde vandaag dat het busbedrijf de man ook echt mag ontslaan. Dit ondanks het verweer dat de chauffeur in zijn zestienjarige dienstverband nog nooit iets fout had gedaan, en nu een keer zijn mobiel checkte omdat zijn zoontje ziek was. De rechter kon daar kort over zijn: dan had hij zijn telefoon maar bij een halte moeten checken.

Het is niet 100% zeker dat het telefoongebruik ook de oorzaak van het ongeluk was. Maar de rechter vond het op zich al erg genoeg dat de beroepschauffeur het risico nam om met zijn telefoon bezig te zijn terwijl hij meerdere mensen aan het vervoeren was.