Deze opgevoerde Chevy heeft 10.000 pk

U heeft altijd haast en nooit genoeg power? Dan suggereren we deze licht gekietelde Chevrolet Camaro SS. Weer eens wat anders dat een reutelende Matiz met -50 pk, waar Nederland van vergeven is.

Waar Europeanen vrij getalenteerd zijn in het racen op circuits, hebben de Amerikanen de nobele kunst van het hard rechtdoor rijden geperfectioneerd. Het komt in de Europese MSAM nauwelijks aan bod, maar de wijze waarop Amerikanen een maximum aan peekaas uit een motorblok weten te trekken, boezemt ontzag in. Je kunt het makkelijk afdoen als 'domme Amerikanen kunnen alleen maar rechtdoor', maar kijk eens wat een techniek en materiaal er in zo'n blok zit en je komt erop terug.

Case in point: deze 2016 Camaro SS Funny Car van dragstripveteraan John Force, in alles de antithese van een F1-racer. Geen hybride-frutsels en efficiency, maar gewoon heel veel rauwe power dankzij nitromethaan, een geluid dat je trommelvliezen opblaast, en een blok dat na een paar runs kaduuk is. Met zijn 10.000 pk is de auto in staat in vier seconden van stilstand tot 530 km/u te accelereren. Het blijft wellicht niet zo lang heel, maar daar gaat het niet om in de dragracerij. 

Hoe zoiets er uitziet en klinkt? Dat laat Force zien in deze video, met de voorganger van de SS waar we het hier over hebben. Indrukwekkend spul. We sluiten af met de treffende woorden van een groot dichtster: 'Vroem. Vroem. Vroem. Vroem.'