Daniel Ricciardo vond bij Red Bull rijden maar een sleur

Het moment dat Daniel Ricciardo zijn switch van Red Bull naar Renault aankondigde zal velen nog helder voor de geest staan. Wat zorgde ervoor dat de Australiër de stap maakte? Het heeft alles met routine te maken en zeker ook met Honda.

Wie dagelijks van 9 tot 5 op een kantoor zit, of aan een lopende band schroefjes in een ding aan het draaien is, zal zich niet zo goed kunnen voorstellen wat Daniel Ricciardo voelt. Of juist wel. In ieder geval voelde het werken bij Red Bull Racing voor Ozzie Ricciardo als een sleur: "But I guess after years of going to the same factory – that kind of routine – I felt at times my enjoyment of the sport was coming a little bit numb at times. I felt part of the routine was causing that."

Het zal tijd zijn geweest voor verandering, een nieuwe voedingsbodem voor nieuwe ideeën. En natuurlijk in Nico Hülkenberg een nieuwe teamgenoot. En dan heeft Daniel natuurlijk het probleem dat hij Australiër is: "I’m still discovering myself in life and it’s changing pretty rapidly." Wie zichzelf wil leren kennen, gaat immers backpacken Down Under, maar dat werkt natuurlijk niet als je er vandaan komt (en in Europa moet zijn voor werk).

Het leek er aldoor op dat Ricciardo bij Red Bull zou gaan tekenen, maar eigenlijk zei hij nooit waar hij een contract zou sluiten. Maar had hij dan ineens ruzie met de leiding van de racende stier? "To be clear, there was no falling out, no bad blood with anyone in the team or the bosses. I know with the contract stuff, people assumed I was pretty much done with Red Bull and ready to sign. I’m pretty sure I always said I was close to doing something, not necessarily with Red Bull. There wasn’t anything that changed overnight that caused this decision."

Tot zo ver de PR-technische verklaring van Daniel Ricciardo zelf. Dan schakelen we nu over naar Cyril Abiteboul, nieuwe baas van Dan the man. De Fransman staat niet bekend om zijn genuanceerde uitspraken en doet uit de doeken wat Daniel allemaal niet zei in het interview dat hij had met het officiële nieuwskanaal van de Formule 1. Volgens Abiteboul had Daniel gewoon helemaal geen vertrouwen in het project Honda. Tegen Motorsport zegt de Renaultbaas: "Ik denk dat hij niet overtuigd was van de communicatiestrategie van Red Bull Racing richting Renault en Honda en dat hij ook niet overtuigd was van hoe perfect Honda zou zijn." Abiteboul vervolgt dat hij vindt dat Red Bull niet eerlijk is tegenover de Franse motorbouwers, en hij denkt dat Ricciardo die mening deelde en daarom overliep naar de geelzwarten.

En passant krijgt Ricciardo's vervanger (en landgenoot van Abiteboul) Pierre Gasly een veeg uit de pan over Red Bulls houding ten opzichte van Renault en Honda: "Ik snap dat ze met die opmerkingen een jongen als Pierre Gasly nog kunnen beïnvloeden, maar dat werkt bij een coureur als Ricciardo niet. Dat waardeer ik aan hem." We zijn benieuwd hoe ale partijen de komende maanden met elkaar door een deur gaan komen.

Het is wel typerend dat de Renault van Ricciardo vandaag tijdens de eerste vrije training voor de GP van België meteen de geest gaf, waardoor hij maar een paar rondes kon rijden.