Ook de NS kickt volledig af van diesel

Niet alleen sommige automerken houden het voor gezien met diesel, ook op het spoor wordt vanaf nu geen druppel stookolie meer verbrand: de NS heeft de laatste dieseltrein uit de roulatie gehaald. Mooi, nu de scheepvaart nog.

Voor sommige mobiliteitsaanbieders is het dieseltijdperk ten einde: het Toyota-concern doet niets meer met diesel, hun zusje Lexus wijdde er deze week nog een aardige campagne aan. Daarnaast stopt Volvo geen cent meer in ontwikkeling van de technologie, en heeft de nieuwe elektrische garde logischerwijs nooit iets gedaan met de oliestoker. 

Waar ook weinig diesel werd gestookt, is op ons spoor. Alleen in wat achterafgebieden rijden nog dieseltreinen, maar inmiddels staat het volledige door de NS bediende spoorwegennet onder stroom. Dat is goed nieuws voor de das, de pad, en de ijsbeer, maar slecht nieuws voor de Buffel (nee, niet deze). Neerlands laatste dieseltrein moet namelijk verhuizen naar het buitenland. Omdat het ding hier overbodig is geworden, maar nog niet aan het einde van zijn levensduur zit, zal hij zijn jaren elders moeten slijten. De NS wist al aardig wat dieseltreinen aan Roemenië te verkopen. Bij de Hollandse treinenthousiastelingen lezen we:

"De Buffels waren destijds de modernste (diesel)treinen van de Nederlandse Spoorwegen. Ze zaten vol software, technologie die hun voorgangers ontbeerden. Het is de laatste trein die de spoorwegen helemaal zelf hadden ontworpen. In totaal zijn er 53 tweedelige dieseltreinen van dit type uit de fabriek gerold. De treinen werden gebouwd door Talbot in Aken, die tot die tijd bijna alle treinstellen voor NS bouwde."

De laatste Buffel mag overigens vervroegd met pensioen: hij wordt vandaag naar het Utrechtse Spoorwegmuseum gereden.