Lewis Hamilton: 'Daniel Ricciardo is even moedig als ik'

Lewis Hamilton denkt dat de overstap van Daniel Ricciardo van Red Bull Racing naar Renault erg risicovol is. Hij prijst de coureur daarom voor zijn moed en vergelijkt het met zijn even zo moedige en risicovolle overstap naar Mercedes.

Het was de verrassing van deze zomer, of eigenlijk de shock van deze zomer: de overstap van Daniel Ricciardo naar Renault. Zelfs het team bij Red Bull Racing zag dit tot de dag van de bekendmaking niet aankomen. Sterker nog, ze dachten dat hij een van die dagen een krabbel onder hun contract zou zetten. En je kunt zeggen wat je wilt over de overstap, moedig was het zeker. Risicovol nog meer. Niemand heeft immers enig idee of Renault volgend jaar daadwerkelijk een goede auto/motor neer weet te zetten.

De overstap is natuurlijk niet aan de ijdele ogen van kampioen Lewis Hamilton ontschoten. Waar wij al concludeerde dat zijn overstap van McLaren naar Mercedes in 2013 nergens te vergelijken in met die van Ricciardo, denkt hij van wel: "It's always brave to make a decision that's out of the norm, knowing that people are going to have opinions about it, and still halfway through a season not knowing how the next year's going to go. It's cool to see that Daniel, similar to me, is wanting to elevate himself, wanting to try something new, and learn from it – good or bad, and take the risk," vertelde hij tegen Motorsport.

Het grote verschil tussen de overstap van Hamilton en die van Ricciardo is dat de huidig wereldkampioen weggelokt werd door Mercedes die beloofde een betere auto neer te zetten. Dit kon ook omdat het seizoen dat hij daar ging rijden, er nieuwe motoren geïntroduceerd werden. Het was een risicovolle stap, maar deze heeft positief uitgepakt voor Lewis. Ricciardo weet daarentegen vrijwel zeker dat de Renault waar hij volgend jaar in stapt, niet sneller is dan de auto's van Mercedes en Ferrari.

Precies dat liet Renault chief technical officer Bob Bell ook weten. Hij was onderdeel van McLaren toen Hamilton het team verliet voor Mercedes. "It's not the same situation because of course when Lewis made the jump, there was the change in engine regulations. Let's face it, that had a massive impact on Mercedes' success that Lewis was able to reap the reward of. I think it will be much harder for Daniel, but ultimately, the end story will be similar, that he'll feel he did the right thing."