F1-bonzen unaniem: coureurs uitjouwen is voor sneue druiven

Na een voor hen teleurstellend verlopen Grand Prix liet het Italiaanse publiek zich afgelopen zondag van zijn slechtste kant zien. Winnaar Lewis Hamilton werd tijdens de podiumceremonie volop uitgejouwd. 'Mag niet', aldus team Ferrari.

F1-supporters, soms zijn het net voetbalfans. De tifosi op Monza hadden graag de eerste Italiaanse Ferrari-overwinning sinds Alonso in 2010 als eerste over de streep kwam gevierd, maar het liep anders. Mercedes speelde het spelletje tactisch goed, met een (niet-) fugazi-pitstop en door Bottas als Raikkonen-stopper in te zetten. Vettel bracht zichzelf onnodig in de problemen en miste het podium op een haar na. 

Hamilton wist van tevoren waarschijnlijk al dat hij zijn borst nat kon maken, en inderdaad: boe-geroep was zijn deel. Aan zijn gezicht was verder af te lezen dat het hem niets deed, maar we kennen het frêle ego van de Mercedes-coureur. Van binnen moet het even pijn gedaan hebben. Na de race haalde de Brit zijn gram bij de BBC, door te stellen dat oud-Ferrari-topman Luca de Montezemolo hem had toevertrouwd 'te walgen' van het gedrag der tifosi. Even later haakte Raikkonen - de enige Ferrari-man op het podium - hier op in:

I think everybody has the right to do what they feel like but I don’t think it’s very nice. I don’t think it should happen. It’s not my decision but it happens and that’s how life is. But it’s not very nice.

Dat enthousiast thuispubliek hun tegenstander uitfluit is echter wel iets dat je kunt verwachten. Dat was altijd zo en zal ook in de toekomst gebeuren. Sebastian Vettel kan hierover meepraten: toen hij in zijn Red Bull-glorietijd met het karakteristieke vingertje bovenaan het podium stond werd hij ook uitgefloten, al helemaal in Silverstone.

Aan het eind zijn de coureurs degenen die het laatste lachen: zij kunnen met 30-35 met pensioen, hun uitfluiters waarschijnlijk niet.