Verzekeraars sporen voor €101 miljoen aan fraude op

Fraudeplegers kosten verzekeraars veel geld, dus zijn ze erop gebrand dit op te sporen. In 2017 werden 11.500 fraudegevallen ontdekt, een record. In deze gegevens kwam de auto veelvuldig voor.

De €101 miljoen die het Verbond van Verzekeraars noemt, is de hoogste besparing door fraudeaanpak in de laatste vijf jaar. Over deze periode komt het totaal op €452 miljoen. Het aantal ontdekte gevallen steeg in 2017 met 15 procent. Door opsporing van fraude prioriteit te geven stuurt het Verbond een duidelijk signaal aan potentiële fraudeurs, dat afschrikwekkend moet werken. Over de werkelijke schaal van verzekeringsfraude heeft echter niemand een idee.

Wel komen er een paar vermakelijke voorbeelden aan bod: zo claimde een man 20.000 euro, nadat zijn auto in de buurt van Zandvoort in brand gevlogen was door een bedieningsfout. Na onderzoek bleek echter dat hij óp het circuit had geracet, waar zijn motor door oververhitting in brand was gevlogen. Ook wilde een vrouw de schade aan haar auto vergoed krijgen, die door toedoen van joyriders beschadigd was. Echter bleek ze zelf achter het stuur in slaap te zijn gevallen en een maisveld ingereden te zijn.