Banenverlies door opkomst elektrische auto zwaar onderschat

In de toekomst neemt het aantal elektrische auto's alleen maar toe, en dat is niet louter positief. Veel mensen in de automotivesector zullen hun baan verliezen. Veel meer dan dat de EU ons wil doen geloven.

De EU is elektrische voertuigen direct en indirect heel hard aan het pushen. De emissie-eisen worden steeds strenger waardoor een groot aantal EV's nodig is om de gestelde targets überhaupt te halen, en daarnaast eist het ook nog een verplicht aantal elektrobakken op de weg. Maar de push naar een schoner milieu heeft ook zijn keerzijde. De EU verwacht dat er tot 2030 zo'n 16.600 banen in de automotivesector verloren gaan. Volgens de betreffende bedrijven is dat een grove onderschatting.

Volgens de European Automobile Manufacturers' Association (ACEA), die optreedt uit naam van zeventien autofabrikanten, heeft de EU de voorspellingen niet bij het goede eind. Volgens het instituut ziet de EU alles te makkelijk en onderschat het hierbij het verschil in complexiteit van verbrandingsmotoren tegenover elektromotoren. De EU schatte bijvoorbeeld in dat er 60% minder mensen nodig zijn bij het fabriceren van aandrijflijnen. De ACEA zet hier tegenover dat Daimler het toch wat realistischer inschat. De fabrikant gokt dat het met 80 tot 90% minder mensen toe kan.

Daarnaast denkt de EU dat het grootste deel van de ontslagen opgevangen wordt door een toename in werkgelegenheid in de productie van elektrische onderdelen, maar ook dat ziet de ACEA iets anders. Het voorspelt namelijk dat toeleveranciers van onderdelen zo'n 38% minder zullen gaan leveren terwijl autofabrikanten maar 17% minder onderdelen zullen produceren. Waar de stijging in werk zit, blijft dus nog even een raadsel. Ook wordt er over het hoofd gezien dat we in toenemende mate afhankelijk zullen zijn van bedrijven buiten de EU. De niet-EU-landen zijn namelijk verantwoordelijk voor het produceren van vrijwel alle batterijcellen.

Het rapport van de ACEA geeft duidelijk weer dat de onrealistische targets die de EU nu stelt aan uitstoot en het verkopen van elektrische voertuigen, structureel nadelige gevolgen kan hebben. Ook speelt het wederom het sjoemelen van autofabrikanten in de hand. Er wordt dan ook opgeroepen om een minder geforceerde transitie naar de nieuwe vorm van aandrijving in het leven te roepen.