Tesla en Peugeot afgemaakt in nieuw betrouwbaarheidsonderzoek

Wie een betrouwbare auto wil, koopt Aziatisch en loopt het best met een grote boog om Franse auto's. Dat is de conclusie van een omvangrijk nieuw betrouwbaarheidsonderzoek, waarin ook de Tesla Model S een stevige spanking krijgt.

Het is inmiddels een bekend beeld uit alle betrouwbaarheidsonderzoeken: Toyota, Lexus, en Hyundai scoren goed, Peugeot en Citroën bungelen vaak onderaan de lijst. Net zoals de merken van de Fiat-groep, maar gelukkig voor de Italianen waren ze nauwelijks vertegenwoordigd in het onderzoek dat What Car? vandaag presenteert.

Het Britse medium ondervroeg 18.000 mensen naar hun ervaringen met nieuwe auto's (tussen 1 en 4 jaar oud). Hieruit kwam een lijst rollen waarin 159 auto's van 31 verschillende merken een beoordeling hebben gekregen. De uitkomst laat zich voorspellen: Aziatisch scoort goed, Frans niet. 

Ook bij de Britse merken (en de Made in Britain Nissan Qashqai) is er nog volop ruimte voor verbetering. De betrouwbaarheidsscore wordt in percentages weergegeven, en schommelt doorgaans tussen de 80 en 100 procent. Negatieve uitzondering is de Tesla Model S, die in de categorie 'elektrische auto's' met 50,9% heel stijf onderaan staat. Op dat vlak ik er nog werk aan de winkel voor Ganja Man Elon Musk.

De onderzochte auto's worden in tien categorieën opgedeeld. Waar de Japanners niet vertegenwoordigd zijn, doet BMW het vaak opvallend goed. Mercedes is de ene keer bovenaan, de andere keer onderaan en weer een andere keer in het midden van de lijst te vinden. Vooral de C-Klasse trekt de Duitsers omlaag. Positieve uitschieter voor de Italianen is de Alfa Romeo Giulia, die met een score van 96,9% zeer goed in de smaak valt bij de Britten. Waar Peugeot met de hatchbacks slecht presteert, doen de SUV's van de Fransen het overigens beduidend beter.

U vindt het volledige onderzoek hier, hieronder zetten we de winnaar en de verliezer per categorie:

  • Small cars: Toyota Yaris (100%) - Peugeot 208 (81,4%)
  • Family Cars: Hyundai i30 (98,9%) - Peugeot 308 (81,5%)
  • Executive Cars: Volvo V60 (99,3%) - Mercedes C-Klasse (83,1%)
  • Luxury Cars: Mercedes E-Klasse (92,4%) - Jaguar XF (81,9%)
  • Small SUV: Suzuki SX4 (100%) - Citroën C4 Cactus (82,5%)
  • Family SUV: Kia Sportage (97,8%) - Nissan Qashqai diesel (79,7%)
  • Large/Luxury SUV: Toyota RAV4 (99,6%) - Range Rover (67,3%)
  • MPV: Mercedes B-Klasse (95,9%) - Citroën C4 Picasso (86,9%)
  • Electric/Hybrid Cars: Nissan Leaf (99,7%) Tesla Model S (50,9%)
  • Convertibles, Coupes, Sports Cars: BMW 2 Serie (97,0%) -  Mercedes C-Klasse (89,1%)