Teleurstellende beursgang voor Nio, het 'Chinese Tesla'

De Chinese elektrowagenfabrikant Nio gaat vandaag naar de beurs, maar helaas verloopt deze IPO niet zoals gehoopt. Allemaal de schuld van Elon Musk natuurlijk.

Niet alleen de gevestigde orde in autoland gaat naar de beurs, ook de nieuwe garde die nog niet tot nauwelijks auto's produceert haalt graag vreemd kapitaal op. Zoals Nio, bekend van de records brekende en peperdure EP9, waar wellicht inmiddels een kleine handvol van geproduceerd is. De minder bekende zevenzits ES8 (boven afgebeeld) zorgt momenteel voor het volume, een kleinere ES6 volgt binnenkort.

Nio heeft echter veel ambitie, en een paar 'normalere' modellen in de pijplijn, dus ze proberen het op de Amerikaanse beurs. De timing had niet beroerder kunnen zijn. Branchegenoot Tesla staat de laatste weken onafgebroken in de schijnwerpers, en niet altijd op een positieve manier. Dit werkt door voor Nio, want de introductiekoers van de 160 miljoen beschikbare aandelen bedraagt $6,25, helemaal aan de onderkant van de bandbreedte. De totale waarde van het bedrijf komt hiermee uit op $6,4 miljard, waar eerder nog op $20 miljard werd gehoopt, het drievoudige. Met de huidige waardering is Nio nog steeds slechts een derde kleiner dan Kia, dat miljoenen auto's per jaar verkoopt (zie dit artikel voor een lijst met beurswaardes van autofabrikanten). Onder de aandeelhouders bevinden zich techbedrijf Tencent (15%) en investeerder Hillhouse Capital (7,5%).

Een anoniempje rond de beursgang weet wel in wiens richting het priemende vingertje moet wijzen: Tesla-baas Elon Musk. Hij zou met zijn strapatsen de afgelopen maanden een giftig klimaat hebben geschapen voor elektrische auto-startups, waar Nio nu het slachtoffer van is. Dat er steeds grotere handelsspanningen tussen de VS en China zijn, zal ook niet meewerken. Eerder deze week blies Volvo zijn geplande beursgang uit voorzorg al af.

Momenteel laat Nio (in het Chinees 'Weilai') -  dat zich laat vertalen als 'blauwe luchten komen' - zijn auto's bouwen bij de gevestigde Chinese branchegenoot JAC. Dit jaar staat de teller op 1.600 exemplaren. Als om 16:00 uur onze tijd de openingsbel op Wall Street klinkt zullen we zien hoe het Nio vergaat: wordt het een Adyen, of toch een World Online (of iets er tussenin)?