Is dat hele Dieselgate nu nog niet afgelopen?

Deze week stonden velen stil bij de aanslagen op 9/11, nu 17 jaar geleden. Deze maand is het echter ook tijd voor de herdenking van drie jaar Dieselgate. 

In september 2015 ging het balletje rollen en gaf Volkswagen aan de Amerikaanse EPA toe dat het al die jaren had gelogen en dat het concern inderdaad emissies manipuleerde door middel van software. De shit was aan en het drama is nog steeds niet afgelopen, ook niet na drie jaar voortmodderen. 

De productie van Volkswagen AG heeft niet significant geleden onder het gefröbel met emissies. Hetzelfde lijkt te gelden voor de omzet. Het is dan ook de vraag of consumenten het allemaal zo spannend vinden. Overheden zijn echter een stuk strenger en op dat front blijft VW het maar verkloten. 

Een Amerikaanse toezichthouder liet in het voorjaar nog weten dat Volkswagen veel te weinig heeft gedaan om nieuw gesjoemel te voorkomen. Eind vorige maand kon de toezichthouder zijn eerdere waarschuwingen copy pasten. VW had in de tussentijd niets significants uitgevreten.

Daarnaast spelen er ook nog eens talloze rechtszaken en heeft Volkswagen noodgedwongen tientallen miljarden gereserveerd om weer vriendjes te worden met iedereen. Omdat het intern nog steeds niet op orde is, komt dat toch enigszins over als de anonieme alcoholist die dronken zijn welgemeende excuses aanbiedt voor zijn drankgebruik.

Het is bovendien niet alleen reputatieschade die VW parten speelt, het doormodderen van Dieselgate kost ook bijzonder veel mankracht - mankracht die niet gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van auto's. Wellicht zijn de echte effecten van Dieselgate daarom pas over een paar jaar in de kwaliteit van Volkswagens auto's te zien.