Volvo ontwikkelt stuurloze truck

De nieuwste autonome Volvo truck heeft geen bestuurder nodig, maar hij (M/V) kán er ook echt niet in. Deze elektrische trekker heeft afscheid genomen van de cabine ende Zweden noemen de wagen Vera.

Volgens Volvo is Vera een verademing voor vrachtwagenchauffeurs. Dat mag paradoxaal klinken, maar de truckbouwers hebben er een sluitend verhaal bij. Wereldwijd is er een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en deze Vera is er niet om hen te vervangen, maar om ze te bevrijden.

De elektrische trekker zonder cabine is ontwikkeld om kort vervoer te doen op plaatsen waar veel bewegingen zijn die zich vaak herhalen. De Vera's rijden in een systeem op een relatief klein terrein. Denk daarbij aan havens, logistieke hubs of fabriekslocaties. De chauffeurs die daar nu saai werk doen, kunnen daardoor lekker overstappen op een echte truck en het wegvervoer oppakken. 

Het autonoom rijden op dat soort locaties is overigens al veel verder ontwikkeld dan het vervoer over de openbare weg. Gebruikers op een bedrijfsterrein zijn immers op de hoogte van de aanwezigheid van autonome voertuigen en zullen daar rekening mee houden. De wagen hoeven daardoor veel minder beslissingen zelf te nemen.