Rechter: politie mag verkeershufters gericht volgen

De notoire veelovertreders van de Nederlandse verkeersregels kunnen er rekening mee houden dat er voortaan met enige regelmaat een politie-auto op de bumper kleeft. De rechter heeft namelijk bepaald dat de dienders dit voortaan mogen doen.

De politie klaagt vaak genoeg over het feit dat ze niet genoeg middelen hebben om verkeershufters aan te pakken, en als ze er dan een bij krijgen, dan wordt die ze weer afgenomen. Dit keer liep het iets anders. Het expres volgen van veelovertreders in het verkeer mag de politie gewoon blijven doen. Dit soort acties bevonden zich dit nog een beetje in het grijze gebied tussen inbreuk op privacy van de overtreder en het werk dat de politie moet doen om ergere situaties te voorkomen. Maar de rechter in Utrecht heeft gisteren bepaald dat privacybescherming uit het raam mad als de politie dit soort acties onderneemt.

De uitspraak komt voort uit een rechtszaak waarin een 21-jarige man uit Leusden terecht stond voor een waslijst aan overtredingen die hij onlangs toevoegde aan zijn toch al lange lijst van zes pagina's met overtredingen en misdrijven. Daarop besloot de politie hem, als onderdeel van het nieuwe Dadergerichte Aanpak Verkeersveelplegers-programma, hinderlijk opzettelijk te volgen. Ze wilden wel eens zien of hij van zijn veroordeling geleerd had. 

Dat bleek niet het geval, want de man vond het nodig om te bumperkleven terwijl hij 135 km/u reed en het leek hem verstandig om met een gangetje van 150 km/u over een 80 km-weg te razen. Op de A2 tikte de man ook nog de 230 km/u aan, maar omdat dit alleen waargenomen was door een motoragent, werd deze overtreding van tafel geschoven.

Het opzettelijk volgen van de politie gaf de man iets om mee terug te vechten in het proces tegen hem. Hij en zijn advocaat vonden de ongevraagde tweedaagse politie-escorte namelijk een inbreuk op zijn privacy. De rechter was het hier niet mee eens en vond dat de politie volgens de regels handelde. 

Vanzelfsprekend is justitie blij met de uitspraak. Ze hoeven zich nu minder zorgen te maken dat verkeershufters wegkomen met hun gedrag: "We zijn er heel blij mee. We hebben nadrukkelijk belangstelling voor mensen die een risico vormen in het verkeer omdat ze zich stelselmatig niet aan de regels houden en een grote kans op ongevallen veroorzaken," vertelde landelijk verkeersofficier Achilles Damen tegen RTV Utrecht.

De rechter veroordeelde de Leusdenaar tot een boete van 1600 euro en ook mag hij drie maanden niet rijden. Dat klinkt als een flinke straf, maar gezien de eis van 5500 euro en 21 maanden rijontzegging, komt hij er nog goed vanaf. Na de rechtszaak gaf de man overigens toe dat hij nu zijn lesje wel geleerd heeft en zich gaat gedragen. Maar aangezien hij vorige week nog aangehouden werd voor bellen achter het stuur, lijkt dit eerder een leugen voor bestwil.