Pirelli krijgt in Formule 1 concurrentie van Hankook

Momenteel hebben de Formule 1-teams Italiaans rubber om hun auto's aan de weg te plakken, maar in 2020 kan dat wel eens Zuid-Koreaans worden. De FIA heeft twee tenders toegelaten tot het biedproces om de officiële bandenleverancier te worden.

In het verleden was het mogelijk om uit verschillende bandenleveranciers te kiezen in de Formule 1. De mogelijke komst van Hankook gaat die tijd niet terugbrengen: er blijft een bandenmonopolist in de F1. De vraag is nu echter of dat Hankook of Pirelli gaat worden. Eerder trok Michelin zich terug omdat ze het geheel te duur vonden worden. De nieuwe intreder moet immers een band ontwikkelen die voldoet aan de huidige regels om in 2020 mee te rijden. In 2021 veranderen de regels en moet er alweer een nieuwe band komen. Voor Pirelli geen probleem, zij hebben de huidige band immers al, maar de Fransen vonden het maar zinloos gesmijt met geld.

Blijkbaar deelt Hankook die mening niet, want ze hebben een voorstel gedaan bij de FIA. De overkoepelende autosportfederatie heeft de twee binnengekomen plannen, van Pirelli en Hankook, beoordeeld op veiligheid en het voldoen aan de regels. Alles is in orde bevonden en nu begint de volgende fase: onderhandelen. Liberty Media is de eigenaar van de Formule 1 en gaat nu met de twee bedrijven een zakelijke deal maken. Die onderhandelingen zijn nu gaande aldus iemand van Formula 1 tegen Racefans: "I can confirm that we are in commercial discussions with the two prospective tyre suppliers."

Hankook deed nog nooit eerder een gooi om Formule 1-banden te maken, maar het is zeker geen onbekende in de racewereld. In Duitsland rijdt DTM al jaren op Hankook-rubber en ook het FIA Europees Formule 3 kampioenschap heeft banden van dezelfde maker.