Belastingdienst gaat alle automobilisten weer flitsen

Om te voorkomen dat een paar schavuiten wat motorrijtuigenbelasting ontduiken, wordt iedereen in Nederland voortaan als verdachte beschouwd. Inderdaad, de Belastingdienst gaat weer nummerborden fotograferen.

Hoewel de rechter keer op keer besliste dat er geen wettelijke basis was voor het fotograferen van alle nummerplaten op de snelwegen, gaan de camera's in 2019 gewoon weer aan. Privacy, schmivacy, die dure kantoren en BMW's voor ministers moeten ergens van betaald worden. Om te voorkomen dat de rechter weer iets kan zeggen over het ontbreken van een wettelijke basis, creëert kabinet Rutte III gewoon een wettelijke basis.

Inderdaad is het oneerlijk dat er een paar mensen rondrijden die blijkbaar geen wegenbelasting betalen. Dat wil echter niet zeggen dat daardoor alle bewegingen van alle Nederlanders continu moeten worden vastgelegd. Dat is echter wel wat het kabinet nu van plan is. 

De opbrengst van deze grote privacyhatende maatregel? €10 miljoen. Dus voor een luizige tien miljoen euro wordt de complete handel en wandel van iedereen straks vastgelegd. Dat je niets te verbergen hebt, wil niet zeggen dat je hele leven vastgelegd moet worden. 

De overheid zou veel meer geld kunnen verdienen door zelf wat minder falende ICT-projecten te doen, door bouwplannen niet altijd gierend uit de kosten te laten lopen en laten we de afvloeifaal van de Belastingdienst zelf niet vergeten.