Pirelli's Formule 1-banden zijn ook in 2018 te duurzaam

Toen in 2017 een geheel nieuwe F1-auto met bredere banden werd geïntroduceerd, ging rubberleverancier Pirelli vanzelfsprekend aan de conservatieve kant zitten. Een jaar later houden de bandjes het echter nog steeds akelig lang vol.

Sinds het tanken in de F1 in 2010 werd afgeschaft doen de teams een pitstop in 2,5 seconde. Het gros van de races wordt met een éénstopper uitgereden, waardoor het aantal positiewisselingen op de baan beperkt is. Sinds inhalen zo moeilijk is geworden vindt het gros van de bewegingen in de klassering tijdens de pitstops plaats. Alleen al om die reden zou je willen dat de auto's wat vaker stoppen of dat het tanken weer ingevoerd wordt.

Echter, Pirelli maakt banden die het doorgaans met slechts één wissel uithouden, hoeveel zachte compounds ze er elk jaar ook bij bedenken. In het huidige seizoen hebben we meer dan een half dozijn droge compounds, met elk hun eigen kleurtje en bijvoegelijke bepaling van hoe zacht ze wel niet zijn, hier komt volgend jaar gelukkig een einde aan. In de praktijk worden praktisch alleen de banden gebruikt die op -soft eindigen.

Vooral de topteams kunnen het dit jaar af met één stop, Lewis Hamilton is de koning van de eenstoppers. In 13 van de 15 races tot nu toe stopte de Brit één keer in plaats van twee. Voor Bottas was dit 11/15, Ricciardo 10/15, Verstappen 11/15, en Vettel 10/15. Kimi luisterde nog het best naar Pirelli: hij maakte negen eenstoppers en vijf tweestoppers. Nog een nutteloos feitje voor wat betreft de stops: Stoffel Vandoorne heeft het record dit jaar in handen: hij stopte in Baku vier keer. Wint die jongen ook eens wat...

Voor de goede orde: de droogweercompopunds bestaan uit hypersoft (roze), ultrasoft (paars), supersoft (rood), soft (geel), medium (wit), hard (ijsblauw) en superhard (oranje). Voor wat betreft de superhard: Pirelli heeft vanaf het begin al aangegeven dat dit een backup-band is, voor het geval de blauwe band te zacht zou blijken. Dit is echter definitief niet het geval. In slechts één van de 21 races dit seizoen werd de harde compund geselecteerd, voor de grand prix van Groot-Brittanië. Hier werd hij alleen daadwerkelijk gebruikt door Renault: Nico Hülkenberg en Carlos Sainz reden er een stint op. Kortom: ook de een-na-hardste band is eigenlijk waardeloos, hij wordt zelfs niet eens geselecteerd op zware circuits als Barcelona of Suzuka.

De medium-compound werd daarentegen nog wel regelmatig gebruikt, in acht van de 15 grands prix dit jaar. In Barcelona en op Silverstone werd hij door elke coureur die de race uitreed gebruikt, en ook op Hockenheim was de medium populair. In Spa en op Monza daarentegen hield bijna iedereen ze in het bandenrek (zie infographics onder artikel). Later dit seizoen keert de medium terug in Japan en Brazilië.

Aan de zachtste kant van de range bevindt zich de hypersoft, die het eigenlijk maar een paar rondjes zou moeten houden (want:superplakkerig), maar het in Singapore ook gewoon 26 rondjes volhield onder Gasly's bolide. Ter verdediging van Pirelli: op een circuit als Barcelona houdt de hypersoft het inderdaad maar twee of drie rondjes uit, maar een stratencircuit als Singapore of Monaco kent nou eenmaal nauwelijks afbouw van je rubber. Echter, waarom dan niet juist op een zwaar circuit zo'n compound er als joker ingooien? Of - buiten de banden om, maar wel een extra spannend element - de maximale fuel flow voor een paar rondjes niet op 100 kg per uur, maar op 150 kg/u zetten?

Enfin, volgend jaar keren we terug naar drie compunds: soft-medium-hard. De hardheid van het rubber wordt nog steeds per circuit bepaald, alleen krijgt de kijker nu gewoon weer drie soorten te zien, net zoals vroeger. Met het verschil dat je vroeger twee soorten per race had dan.