Halp. Boeren mogen niet meer knutselen aan hun John Deere

John Deere, onze lievelingsfabrikant van trekkers, is een klein beetje minder lievelings vandaag. De groengele Amerikanen vinden dat boeren nooit meer zelf aan hun trekker mogen klooien. Poah!

Boeren met een John Deere op het erf, let op. John is op jacht naar meer van uw zuurverdiende centen. De trekkerbouwer gaat boeren verbieden om zelf aanpassingen aan de apparatuur te doen. Ook al ben je eigenaar van de complete apparatuur, dan nog mag alleen JD zelf aan de machine werken.

Ook landbouwen gaat tegenwoordig grotendeels per computer. De software die daarvoor gebruikt wordt, moet vaak aangepast worden. Ook kan het zijn dat milieuregels veranderen en daarom wat in de software getweakt wordt. Sommige boeren hebben daarvoor eigen slimme mensen in dienst zodat wijzigingen snel doorgevoerd kunnen worden. 

Dat is binnenkort verleden tijd. In Californië heeft de lobbyclub voor boeren zich door de trekkerfabriek in de luren laten leggen. Ze denken dat ze een mooie onderhoudsdeal hebben gesloten, maar in werkelijkheid hebben ze afgesproken dat niemand meer iets aan zijn tractor mag doen zonder dat hij een groene overall met een springend hert aan heeft. Zelfs als er iets simpels stuk is aan een combine, moet de monteur van John Deere erbij komen.

Gelukkig hebben we het wel over apparatuur van John Deere en, poah, dat gaat natuurlijk nooit kapot. Maar in het onwaarschijnlijke geval dat er iets mis is met de groengele Rolls-Royce van het akkerland, is het toch fijn als je zelf even je gereedschapskist kunt pakken.