Politie mag niet zelf schakelen in nieuwe, blitse Mercedessen

Vrijwel alle VW Tourans van de politie worden in de komende tijd ingeruild voor Mercedessen B-Klasse. Vreugde alom bij de Hermandad, maar de zilveren ster lijkt stoerder dan hij is: de schakelflippers op het stuur zijn onklaar gemaakt.

Na de keus voor de Mercedes B-Klasse als nieuw standaardvervoermiddel voor de politie klonk een gejuich uit de hoek van de platte pet. 'Een Mercedes straalt meer autoriteit uit dan een Volkswagen', was de gedachte. Blijkbaar speelt volgens de dienders niet mee dat de B voor Bejaarde staat in de naam van de auto, er staat immers een ster voorop.

Het ego van de agenten loopt blijkt een veel grotere deuk te krijgen van de B-Klasses: de centrale leiding heeft besloten dat agenten niet kunnen rijden. Ze moeten per se met de automaat schakelen en daarom zijn de flippers van het handmatige op- en terugschakelen vastgekit. Blijkbaar was het niet mogelijk om gewoon andere stuurwielen te bestellen en is voor een MacGyver-oplossing gekozen: plak de flippers gewoon vast.

U leest het goed, de nationale politie rijdt in auto's waarvan een onderdeel onklaar is gemaakt. Een voorlichter van de politie vertelt aan het AD wat de gedachte is achter het plakwerk: "Er is juist voor een automaat gekozen, zodat politiemensen hun aandacht maximaal op de weg kunnen houden.  In het optiepakket van de automaat worden de flippers automatisch meegeleverd. Omdat we juist willen dat agenten niet bezig zijn met schakelen, zijn de flippers onklaar gemaakt."

Het is voor de snelle jongens van met de Audi A6'en te hopen dat zijn niet ook met vastgeplakte peddels zitten. Dan wordt het saai om achter de plofkrakers aan te jagen.