'Snel rijk worden met investeren in auto's kan niet meer'

De afgelopen jaren stegen de prijzen van collectible cars steeds harder, maar het lijkt erop dat de groei er een beetje uit is. Het is nog steeds geen slecht idee om een Ferrari 250 GTO in de garage te zetten, maar de waarde zal niet snel meer verdubbelen.

In de afgelopen tien jaar steeg de prijs van een gemiddelde 'verzamelbare wagen' met bijna driehonderd procent. Het afgelopen jaar is de stijging echter een stuk minder groot geworden dan in de periodes ervoor. Wie nog echt geld wil verdienen met investeren in 'nutteloze' objecten kan nu beter overstappen op wijn of kunst, daar stijgen de prijzen nog steeds hard.

Dat wil overigens niet zeggen dat het helemaal zonde van je geld is om een klassieker voor de deur te zetten: de HAGI-index (die de waarde van de klassiekers en verzamelaarsauto's bijhoudt) steeg in twaalf maanden met zes procent. Toch zullen de boom-tijden van de afgelopen tien jaar waarschijnlijk niet heel snel terugkeren. Het lijkt slecht nieuws, maar dat is het niet. Dietrich Hatlapa van HAGI verduidelijkt dat in de Knight Frank Luxury Investment Index (PDF): "So far this year the index has only risen by 0.17%. A lot of the investors who were buying cars speculatively have left the market. Genuine collectors and enthusiasts who know what they want are back in the driving seat now so I don’t expect price growth to return to the heady levels we saw a few years ago." De kopers van nu zijn weer de mensen die daadwerkelijk met hun auto rijden en hem niet verstoppen in een bunker totdat de waarde verdubbeld is.

Opvallende ontwikkeling is dat de hoogste waardestijgingen te zien waren bij auto's uit de jaren vijftig en zestig en bij de hedendaagse supercars. De vooroorlogse auto's en de 'Youngtimers' konden op een stuk minder liefde rekenen. Wellicht moet u daarmee rekening houden als u zelf op zoek gaat naar een nieuwe aanvulling op de blikcollectie.