BMW: Europese emissiedoelstellingen zijn luchtfietserij

De Europese Unie heeft nog hardere doelen wat betreft CO2-reductie gesteld. BMW-baas Harald Krüger legt uit waarom de EU zwetst.

Iedereen en zijn activistische moeder is hartstikke boos op autofabrikanten. Ze liegen en bedriegen en proberen schone lucht tegen te houden. Of zoiets. Het Europees Parlement is gevoelig voor deze retoriek en wil nog roomser dan de Paus Europese Commissie zijn. Woensdag heeft het parlement namelijk besloten dat de commissie te weinig ambitie heeft. Het oorspronkelijke doel was 30% minder CO2-uitstoot door auto's in 2030, maar dat is opgekrikt naar 40%.

Hoe dat moet gebeuren is onduidelijk. In Nederland ziet u wel elektrische auto's rijden, maar in de periferie van Europa hebben EV's een marktaandeel van zegge en schrijve 0%. Om van landen als Spanje, Italië en de Oostblokkers binnen pakweg tien jaar een elektrisch walhalla te maken, zijn enorme investeringen nodig. Dan hebben we het niet alleen over het aanleggen van de benodigde infrastructuur, maar waarschuwen we ook consumenten die diep in de buidel moeten tasten voor hun nieuwe elektrische auto's.

De milieucommissie van het Europees Parlement trekt zich daar weinig van aan en stelde zelfs een reductie van 45% voor. Hoewel dat dus 40% is geworden, is per 2030 slechts 20% minder uitstoot haalbaar volgens autofabrikanten. Harald Krüger, CEO van BMW, legt haarfijn uit waarom niet: 'To get to a 45 percent CO2 reduction, we would need 70 percent of European sales being battery-powered vehicles, and the power infrastructure simply would not be able to handle it.'

70%, ze-ven-tig pro-cent van de Europese autoverkopen zou over een ruim decennium elektrisch moeten zijn. Dat zien wij niet echt gebeuren. Maar goed, dat wil niet zeggen dat het niet wordt doorgedrukt.