Organisator woedend over verbod Stadium Super Trucks

Australië, het land waar de natuur je op allerlei manieren probeert te doden, heeft onlangs onschuldige springende trucksraces verboden. De organisator van de Australische races is des duivels en sleurt de autosportfederatie voor de rechter.

Het verbod voor Stadium Super Trucks in Australië kwam nogal plotseling uit de lucht vallen. Over een paar weken zouden de over schansen springende V8 race-pickups weer naar Down Under terugkeren, maar dat gaat nu niet door.

Promotor Peter Adderton, van Boost Mobile, denkt dat er andere redenen achter het verbod liggen dan het veiligheidsbezwaar dat nu werd opgegeven. In januari vloog een losgeslagen wiel tegen een voetgangersbrug op het circuit, maar dan zou het vast geen maanden duren om maatregelen te treffen.

Volgens Adderton heeft CAMS (Confederation of Australian Motorsport) gewoon een beef met hem, maar vooral met Robby Gordon. Gordon bedacht de raceklasses met de brute en simpele racewagens een aantal jaar geleden, maar liep nogal eens tegen het gezag aan. Afgelopen jaar kreeg hij nog een schorsing in Australië omdat hij donuts draaide op de openbare weg. 

Promotor Adderton begrijpt de starre houding van de motorsportbond niet: "I simply don't understand what CAMS is doing. The fans absolutely love it. It brings in a younger fanbase, it brings in people that aren't necessary interested in motorsport. I feel more it's an issue they have with Robby, as opposed to an issue they have with [Stadium] Super Trucks," aldus de getergde baas tegen Motorsport.

Woensdag dient een kort geding dat Adderton tegen CAMS heeft aangespannen. Als het aan de promotor en zijn advocaten ligt gooit de rechter de federatie voor de spreekwoordelijk aanstormende trein super truck: "They'll get run over, CAMS will literally be a thing of the past if they don't get their act together and decide 'what do we have to do to improve the sport'."

Overigens laat Adderton ook doorschemeren dat hij open staat voor een gesprek met CAMS. Als ze samen de veiligheid kunnen vergroten is dat in ieders belang. Het is nu afwachten wat de rechter doet met het verbod.