Mercedes vreest 2019: Honda ziet er sterk uit en Red Bull is super

De hegemonie van Mercedes in de Formule 1 kan in 2019 wel eens doorbroken worden. De FIA heeft nieuwe aerodynamische regels bedacht en daarbij wisselt Red Bull Racing van motorleverancier en dat kan het spel in de war gooien volgens Toto Wolff.

De auto van de ploeg van Max Verstappen is volgens Mercedes' teambaas Wolff de beste van het veld. Gecombineerd met de steeds sterker wordende krachtbron van Honda kan dat een bedreiging worden voor het komende seizoen. "De Honda-motor ziet er nu al heel sterk uit, en Red bull is hoe dan ook een goede ploeg. Daarnaast zie je het beeld verzwakken dat een team op een bepaald soort circuit overheerst." 

Er is echter nog een reden dat Toto Wolff vreest voor zijn dominantie: de aero-regels. "Die gaan alles op zijn kop zetten," volgens de Mercedes-praeses. De vernieuwingen moeten ervoor zorgen dat de auto's elkaar makkelijker kunnen passeren. Daarom wordt de luchtstroom rondom de voorwielen aangepakt. En daarin ligt het grote gevaar: "Iemand gaat een maas in de regels vinden, of een nieuwe innovatie brengen." U mag één keer raden op welke ontwerper Toto hier wijst. "Of hij begrijpt beter dan de anderen hoe de auto's werken. In de regels voor volgend jaar zit een zit een grote onzekerheid en het kan gebeuren dat er teams naar voren komen die we nu nog helemaal niet op de radar hebben."

Voor Mercedes is de combinatie van de nu al sterk verbeterende Honda-motor en de ontwerpkwaliteit van Adrian Newey bij Red Bull Racing een grote bedreiging. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat de Duitsers zich in 2019 ineens de kaas van het brood laten eten.